Albet i Noya El Fanio 2011: el millor entre els millors

Un xarel·lo en el que s'han aplicat tècniques biodinàmiques i amb criança amb les seves mares dintre d'ous de ciment

Albet i Noya El Fanio 2011

DO Penedès

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 8,20 €

Tel. 938 994 812

Web: www.albetinoya.com

El celler Albet i Noya va ser el primer a l’Estat espanyol a elaborar vins procedents de l’agricultura ecològica el 1978, en resposta a una empresa danesa que es va adreçar a la D.O. Penedès cercant-ne un elaborador. Posteriorment Josep Maria Albet va assistir al primer curs d’agricultura biodinàmica que es va fer a Catalunya, a la Granja Escola Torre Marimon de Caldes de Montbui, impartit per l’assessor del ministre suec d’agricultura Kgell Arman i va quedar impressionat per aquest mètode, sense arribar a aplicar-lo.

No ha estat fins ara, però, que ha fet un pas més i ha elaborat El Fanio 2011, el seu primer vi tractat amb alguns procediments biodinàmics. El nom és un homenatge a Epifanio Sardà, “el Fanio” que va ser qui el 1948 va plantar les 2 hectàrees de vinya de xarel·lo en 8 terrasses de només dues o tres fileres de ceps, sobre el turó de la Guàrdia, amb que s’elabora aquest vi.

El raïm de vinya vella es vinifica de forma tradicional però portada al límit, amb una criança amb les seves mares de nou mesos dintre d’ous fets de ciment barrejat amb sorres, que permeten respirar el vi i una part en bótes d’acàcia. Aquesta forma ovoide fa que s’hi crein corrents interiors que fan circular el vi i el dinamitzen constantment de forma natural, accentuant el caràcter mineral del terrer dels Costers de l’Ordal.

Sigui perquè es tracta d’un raïm de vinya vella i molt especial, pels mètodes biodinàmics, o per una praxi enològica molt acurada i encertada, o fins i tot per una combinació de tots aquests factors, el cert és que és un vi que tomba d’esquena.

I no ho té fàcil, perquè darrerament hi ha nombrosos vins de xarel·lo penedesencs d’un nivell impensable fa només uns anys. Al nas és molt intens, amb aromes que van de la fruita tropical madura, pinya i mango, a l’albercoc i els lliris, amb el punt final anisat típic del xarel·lo. A la boca és corpori, dens, i alhora fresc i fi, poc carregós. És l’essència del xarel·lo i el vi que més ha impressionat en els darrers temps a qui signa aquest article.

Nou comentari