Àrid 2010: el Priorat al dia

Un cupatge del 65% de garnatxa negra i el 35% de carinyena per a un vi que busca més la finor que no pas la potència

www.facebook.com/arid.vins

Qui és l’elaborador d’un vi? Molt fàcil: un celler. Aquest és el model tradicional del sector vitivinícola català. I encara afegiré, que en molts casos aquest cellers són l’evolució d’antics masos on s’hi elabora vi des de fa segles.

Però els temps canvien i l’actual situació econòmica demana vins de preu ajustat sense renunciar a la qualitat. Aquesta mateixa situació econòmica fa que cellers que no utilitzen tota la seva capacitat productiva estiguin disposats a llogar espai i equipament a altres elaboradors. La combinació d’aquestes dues circumstàncies és la que ha donat sentit al projecte encapçalat per l’enòleg Eloi Milà i el seu soci Josep Montserrat, que han creat Àridvins “amb la intenció d’oferir vins de denominacions d’origen de prestigi amb la millor relació qualitat – preu”. Per aconseguir-ho, Milà explica que “no hem fet inversions en cellers ni en estructura, però controlem directament tot el procés d’elaboració, cosa que ens permet obtenir un producte amb la nostra personalitat i a un preu contingut”.

De fet, a l’Eloi Milà, això de fer de flying winemaker, o enòleg errant, li ve de família: el seu pare, el desaparegut Joan Milà, va ser un dels millors enòlegs catalans, que va repartir el seu saber entre el celler familiar, Mas Comtal, i altres cellers als que assessorava i on elaborava grans vins.

Aquest Àrid 2010, el primer vi d’aquest projecte, s’elabora amb raïm de les varietats 65% garnatxa negra i 35% de carinyena, procedent de la Morera de Montsant, de vinyes situades per damunt dels 600 metres d’alçada. Milà explica que s’han fet maceracions no gaire llargues per tal d’evitar una excessiva intensitat tànnica, amb l’objectiu d’obtenir un vi més subtil en boca sense perdre la complexitat aromàtica i mantenir, alhora, la seva persistència.

El color és de robí, d’intensitat mitjana. A les aromes destaca la fruita vermella, maduixa i cirera, acompanyades de notes balsàmiques més subtils, de menta i eucaliptus. A la boca té el toc llaminer de la garnatxa i la frescor de la carinyena. Un exemple del nou estil que es va estenent pel Priorat de vins més lleugers sense renunciar al caràcter afruitat de la garnatxa, amb una elaboració impecable i amb un preu raonable. No es pot demanar gaire més.

Nou comentari