Brut Natural Gran Caus Blanc 2004: La saviesa de l’edat

Elaborat amb xarel·lo, macabeu i chardonnay, que es veremen ben madurs, aquest cava té una criança de quatre anys en ampolla. Expressa el caràcter de la terra i el clima i defuig dels escumosos frescos i fàcils

[fitxatecnica]Brut Natural Gran Caus Blanc 2004
Can Ràfols dels Caus
DO Cava
Preu Aprox. 13 €
Tel. 938 970 013[/fitxatecnica]A Can Ràfols no tenen el pas del temps com un enemic, al contrari, els és un aliat que treballa al seu favor, que arrodoneix, que afegeix complexitat als seus vins. Uns vins que no tenen altre sentit que expressar el caràcter que els dóna la terra, el raïm i el clima i que no es domestiquen per la mà de l’home. Per això els seus vins són recognoscibles i personals. Els caves, en general, tenen unes normes d’elaboració tan tancades que poden arribar a esdevenir una limitació: un mètode d’elaboració concret, unes varietats, poques, de raïm determinades i un gas que sovint fa difícil d’apreciar els matisos aromàtics d’un vi tan noble, que fan que sigui difícil elaborar un producte diferent. Per això a Can Ràfols treballen amb un model diferent: res d’escumosos “fresquets” i fàcils. Res de cercar la frescor en l’acidesa dels champagnes francesos elaborats en un indret, el nord d’Europa, on el raïm madura amb prou feines. Si el massís del Garraf té un clima càlid i dur, també ho han de ser els vins que hi neixen. Per això el xarel·lo, el macabeu i el chardonnay es veremen ben madurs i es deixa la feina d’agermanar-los a gairebé quatre anys de criança en ampolla. Això, juntament amb una segona fermentació a l’ampolla alentida per una temperatura ambiental fresca –no es fa el tiratge fins el març de l’any seguent a la collita- li donen una bombolla potent i alhora ben integrada. A les aromes, la fruiteta banal la deixen per als refrescs. Ells llueixen amb orgull la poma madura, gairebé confitada, el pa torrat dels llevats, les aromes del vi vell, que es recolzen un cos dens, en una acidesa lleu i en segon pla que garanteix la vitalitat esmorteïda d’aquest cava. I en una bombolla persistent, que lluny d’esclatar a la boca amb agressivitat, fa un rosari persistent que aporta el punt d’alegria que caracteritza els millors vins escumosos.


Aquest cava és dens i no gaire àcid, amb aromes de poma madura, pa torrat i vi vell FOTO: CAN RÀFOLS DELS CAUS

Nou comentari