Clot d’Encís Blanc de negres 2012: un divertiment amb molla

Elaborat amb garnatxa negra, té un cos i una estructura desconegudes en els vins blancs d'elaboració tradicional

Clot d’Encís Blanc de Negres 2012

Agrícola Sant Josep de Bot

DO Terra Alta

Preu aprox. 5,50 €

Etiquetat en català

Tel. 977 428 352

Web: www.santjosepwines.com

La modernització de les cooperatives ha estat durant els últims decennis l’assignatura pendent dels vins catalans (i de tants altres indrets). Hi havia cooperatives que elaboraven el vi cada any igual “perquè així s’ha fet tota la vida”. Aquesta falta d’iniciativa i de capacitat emprenedora ha estat el problema més greu que han tingut, més encara que l’habitual manca de recursos financers.

Afortunadament hi ha hagut excepcions, i poc a poc la modernització, en cos i esperit, va arribant a moltes més, com és el cas de la cooperativa Sant Josep del poble terraltí de Bot, que ja tenen al mercat una gamma de vins moderns, ben elaborats i ben presentats. L’última novetat del celler és aquest Clos d’Encís Blanc de negres, que com indica el seu nom és un vi blanc elaborat amb raïm negre, 100% garnatxa en aquest cas. Segons explica el responsable de comunicació del celler, Jaume Martí, el projecte va començar accidentalment fa tres anys, quan per una averia en la desrapadora, una partida de vi negre va passar directament a la premsa, i el primer most, que lògicament no havia estat macerat amb la pellofa, va rajar de color de vi blanc. L’any següent, a la collita del 2011 ja es van fer les primeres proves intencionades, que no van donar el resultat esperat, i finalment, el 2012 es va assolir l’objectiu.

És un blanc totalment atípic, de color transparent amb només un lleu reflex rosat. A les aromes és on comença a impressionar, amb una intensitat afruitada desconeguda als blancs terraltins: hi ha notes de fruita blanca, albercoc i préssec de vinya, però les més originals són les de cirera i magrana, del tot inusuals als vins blancs tradicionals. A la boca torna a colpir, amb un cos i una estructura fermes i potents: és un vi dens i càlid, amb un alcohol present sense arribar a agressiu malgrat el 14% Alc.

Nou comentari