Clua Il·lusió: pura sang terraltina

Un vi de sang calenta que a taula agafarà tant protagonisme com el plat que l'acompanyi

El Clus Il·lusió 2011 és un monovarietal de garnatxa blanca que reflecteix el caràcter dels vins terraltins. Foto: Celler Clua

Clua Il·lusió 2011

DO Terra Alta

Pvp. Aprox: 12 €

Etiquetat en català

Tel. 977 263 069

Web: www.cellerclua.com

Per descriure tècnicament aquest vi, hauríem de dir que és un vi jove, atès que no té criança en bóta. Però no seria dir tota la veritat, en primer lloc, perquè tot i que no ha passat per fusta, ha fet una criança de quatre mesos en dipòsit d’acer inoxidable amb les mares, amb remoguts freqüents. Aquesta tècnica, per la descomposició -autòlisi- dels llevats, aporta al vi un tacte més dens i gras, i aromes de pa, o més ben dit, el que passa és que comparteix amb el pa les aromes de llevat.

Per no fer curt de fruita -és un monovarietal de garnatxa blanca, que no és un raïm especialment afruitat- abans de tot això el most es va deixar macerar amb les pellofes a baixa temperatura per retardar l’inici de la fermentació i tenir temps d’extreure el màxim d’aromes del raïm.

Tampoc seria just dir que es un vi jove, si es té en compte que la matèria primera, el raïm de garnatxa blanca que és l’ànima d’aquest vi, prové d’una vinya -Les Coves- plantada el 1962, ara tot just fa cinquanta anys.

Ja es veu, doncs, que s’ha esmerçat molts esforços en fer un vi representatiu del distintiu que duu en el segell de la Terra Alta: Garnatxa Blanca 100X100, reservat als pura sang d’aquesta DO.

Doncs bé, els esforços no han estat debades, i el vi reflecteix aquest caràcter exclusiu i explosiu. Al nas hi ha aromes d’herba fresca, de fruita blanca -préssec- i un punt de calidesa dels esmentats llevats que recorden el pa calent.

A la boca s’ha assolit un molt bon equilibri entre la densitat, l’estructura ferma i l’atac nerviós; i un final al fons del paladar i als laterals de la llengua, fresc i agradablement àcid, que fa salivar i convida a una segona copa.

Ara bé, no espereu un vi fàcil, una coca-cola dels vins com els verdejos que arriben del centre de la Península. És un vi de sang calenta que a taula -sortosament- agafarà tant protagonisme com el plat que l’acompanyi.

Nou comentari