Cullerot 2011: glops d’identitat

Un vi en que es recupera l'elaboració i criança tradicional en gerres de fang cuit soterrades

Cullerot 2011

Celler del Roure

DO València

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 8 €

Tel.: 962 295 020

Web: terresdelsalforins.com

El Celler del Roure és un dels integrants de l’associació Terres dels Alforins, formada per onze cellers situats al triangle format pels municipis de Moixent, Fontanars dels Alforins i la Font de la Figuera, a cavall de les comarques de la Costera i la Vall d’Albaida. Aquesta associació promou la col·laboració entre els cellers que la integren per reforçar la identitat dels vins de l’indret i l’enoturisme. El celler del Roure està situat a Moixent, a la vall de les Alcusses, al peu de la Serra Grossa i a tocar del jaciment del poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses, on hi ha restes que hi certifiquen l’elaboració de vi des del segle IV a. C. El celler va néixer el 1995, quan es van plantar unes 25 ha. de vinya, i els primers vins es van elaborar l’any 2000. Un pas important va ser la compra posterior de la Bodega Fonda dels Corrals, un antic celler del segle XVII, que disposa de galeries soterrades amb un centenar de tines d’argila cuita encastades a terra, d’entre 800 i 3000 litres de capacitat. Una altra fita del celler és la recuperació de la varietat negra autòctona mandó, que s’empra al cupatge del vi Maduresa, que ja s’ha convertit en una referència entre els vins valencians. L’any 2010 van elaborar la primera anyada del Cullerot, el primer vi blanc del celler, amb el que l’enòleg Pablo Calatayud i el seu pare, Paco, han recuperat l’elaboració tradicional de l’indret, amb fermentació i criança amb les mares en les antigues gerres de fang soterrades. El cupatge és de de raïm les varietat autòctones verdill (30%), pero ximenes (30%) i macabeu (20%); i de la d’origen francès chardonnay (20%), procedents de ceps de 70 anys en el cas del pero ximenes, de 30 en el verdill i el macabeu, i de 15 en el chardonnay. El color és groc més aviat intens i de reflex daurat. Un cop ben oxigenat, hi trobem aromes d’intensitat mitjana, que transmeten, per damunt de tot, una originalitat basada en notes de poma al forn, matisos lleument herbacis i un punt oxidatiu que el diferencia dels vins blancs joves frescos i afruitats més freqüents, però també dels blancs de fermentació i/o criança en bóta i les seves aromes d’espècies i torrats procedents de la fusta. A la boca és un blanc molt estructurat, potent, i alhora amb la frescor que li aporta una acidesa fina i ben integrada, i amb una sensació final amb un punt amarg. Un vi extraordinari per la seva valentia i originalitat.

Recomano veure el vídeo, que reflecteix perfectament la passió i la il·lusió amb que s’ha emprès aquest projecte i on es poden veure les imatges espectaculars de la Bodega Fonda dels Corrals i les tines d’argila cuita encastades a terra als seus túnels, on s’elabora aquest vi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HfhyNY02UOs[/youtube]

Nou comentari