VadeVi
Bases Premis Vinari dels vermuts catalans 2016
  • CA

[fitxatecnica]

El nou + de 500.
Sense DO.
PVP Aprox 8 €.
Etiquetat en català.
Tel.: 628 416 564.
Correu electrònic: [email protected]

[/fitxatecnica]A Europa es debat si la rigidesa d’aquests reglaments posa en inferioritat de condicions els vins que hi són sotmesos davant els cellers de l’anomenat Nou Món Vitivinícola, Austràlia, Sud-àfrica o Amèrica, que només estan subjectes a normatives sanitàries i on cada celler respòn amb la pròpia marca de la qualitat del seu vi. Vaja, com passa amb la majoria de productes, fins i tot els alimentaris.

Però hi ha altres camins, com el que han desenvolupat els viticultors del Pla de Manlleu, que han creat una associació que empara els viticultors de totes aquelles terres que es trobin situades per sobre dels 500 metres d’alçada respecte el nivell del mar, i, en principi, que pertanyin a el Pla de Manlleu (Aiguamúrcia) i als municipis col•lindants. Actualment, las finques dels agrupats són al Pla de Manlleu (Aiguamúrcia), Querol i la Joncosa del Montmell.

Els estatutsd’aquesta associació pretenen defensar el territori, el paisatge, el medi ambient i la natura amb pràctiques agrícoles cada cop més respectuoses amb l’entorn, per aconseguir collites de alta qualitat i garantir-ne la traçabilitat. Són els seus estatuts i un seguiment exhaustiu els que garanteixen la qualitat del seu raïm.
[[frase]] La creació d’aquesta marca col•lectiva els permet cedir-la als elaboradors que vulgui vinificar vins o caves amb el raïm que ells produeixen. Això els ha permès elaborar aquest nou vi blanc amb només 9,5 ºAlc. cosa que no admet la DO Penedès, que exigeix un mínim d’onze graus. I per fer-lo han triat una de les varietats penedesenques més conegudes, la parellada, però la parellada montònega, una parellada molt ben aclimatada en aquestes terres altes i molt diferent de la parellada de la plana fèrtil del Penedès.

Malgrat que la montonega té capacitat per arribar a fer-ne vins amb la graduació normal, 11º Alc. en aquest cas l’han veremat una mica abans, per una banda per obtenir aquesta graduació més baixa i per altra, per tenir més frescor i acidesa.

El resultat és un vi totalmet diferent. El color és groc molt poc intens, amb tons verdosos, clar, lluminós i lluent. A les aromes comença l’originalitat, amb notes d’intensitat mitjana, florals i de fruita blanca fresca, poma i ametlla verda, deixos d’herba humida i un final lleument anissat, de fonoll. Però la revolució arriba al posar-se’l a la boca: el poc grau el fa fresc i lleuger i fins i tot pot arribar a semblar poca cosa. No val a precipitar-se, i un instant després expresa la força del raïm, no basada en l’alcohol sinó en l’estructura, emplenant la boca amb un nervi sorprenent, sempre amb la frescor omnipresent d’una acidesa cítrica i molt viva. Si tots els vins fóssin així en voldriem d’altres, però calia que algú ens n’oferís un com aquest.


El Nou + de 500, un vi d’alçada, fresc i diferent FOTO: VADEVI.CAT

Comparteix

Icona de pantalla completa