La campanya de la verema 2009 ja és aquí i, aquest any, arriba plena d’incerteses per al sector productor. A causa de la reducció del volum de compra d’algunes empreses embotelladores, part de la producció de raïm no té destinació. A més, encara queden excedents de vi de la campanya passada. Des d’Unió de Pagesos hem exigit que les autoritats habilitin mesures immediates contra la crisi, com ara l’obertura d’una destil·lació, l’única eina que actualment disposa l’Administració per eliminar els excedents que existeixen als cellers de Catalunya. Però el Ministeri de Medi Ambient Medi Rural i Marí es nega a reconèixer que hi ha sobreproducció i es queda de braços plegats mentre els pagesos patim les conseqüències.
A més, el comerç del vi i del raïm viuen sota la constant pressió dels intermediaris, que imposen preus que ja estan per sota dels costos de producció. En aquesta conjuntura no és d’estranyar que els viticultors vagin abandonant la seva feina. En un sector on la gent jove no rep facilitats per incorporar-se i la mitjana d’edat no és gaire alta, no hi ha futur. Si no hi posem ordre, i no sembla que les autoritats tinguin la més mínima intenció de fer-ho, la viticultura del nostre país morirà.
Un país sense un sector primari fort no es pot ni anomenar país. Calen mesures imminents i urgents com ara el control real i efectiu del raïm i el vi procedent d’altres zones de l’Estat cap a Catalunya, així com actuacions concrets sobre les vinyes il·legals. Però més enllà de tot això, és necessari posar en marxa un pla sectorial de la vinya i el vi a Catalunya i impulsar un debat parlamentari sobre l’agricultura a Catalunya que garanteixin la continuïtat i la viabilitat de l’agricultura professional al nostre país.
Joan Santó és el responsable nacional del sector de la vinya i el vi del sindicat Unió de Pagesos.