El passat mes de febrer es va celebrar a Paris la final dels premis Gourmand World Cookbook, el concurs més important del món sobre llibres de vins i gastronomia. Cada any hi participen més de 5.000 llibres publicats a 100 països d’arreu del món, i es poden considerar com els premis Nobel o com els Òscars del sector editorial.
Quatre llibres sobre vins espanyols han estat premiats aquest any. Són llibres realment excel·lents, i són una bona mostra de com podríem promocionar els vins catalans:
Navarra. La Cultura del Vino va ser premiat com a “Millor Llibre del Món sobre Vins Europeus”. El llibre és fruit de la intel·ligent del Govern de Navarra, que ha publicat un llibre de prestigi sobre els vins de Navarra, la seva història i el seu patrimoni, amb una excel·lent presentació, bona fotografia i un bon text a càrrec d’Ion Stegmeier, cap de la secció de Cultura del Diario de Navarra. Perquè us feu una idea de com treballen, el llibre surt del Servei de Publicacions i Projecció de Navarra, que només durant l’any 2009 ha publicat més d’un centenar de llibres d’aquest estil per promocionar els diferents productes i el patrimoni cultural de Navarra. A Paris van desembarcar amb la directora tècnica del servei, l’autor i el fotògraf, i la seva activitat de promoció era realment magistral, amb una contínua tramesa de notes de premsa i fotos del lliurament de premis al Diario de Navarra, que en va fer un ressó mediàtic perfectament coordinat. Aquest equip tenia les coses molt clares i anava per feina, quan vaig arribar a Barcelona no vaig trigar ni 48 hores a rebre un exemplar del llibre. Impecables.
Tres Siglos de Rioja Alta va rebre el 3r premi als “Millor Llibre del Món sobre una Bodega”, en una categoria molt disputada, on les bodegues franceses, italianes i californianes tenen llarga tradició en la publicació de grans llibres corporatius. En aquest cas, es tracta d’una edició de luxe que aquesta bodega de Rioja ha publicat per celebrar el seu centenari, mostrant el seu naixement el segle XIX, la seva expansió el segle XX i els seus reptes de futur per aquest segle XXI. No només és un llibre espectacular, sinó que mostra la seva gran vocació internacional amb la seva doble edició en castellà i en anglès. Si voleu, podeu consultar el pdf complet del llibre al mateix web de la bodega.
Un paseo por González Byass també va rebre un 3r premi, en aquest cas en la categoria de “Millor Llibre del Món sobre Història Vinícola”. L’autora, Begoña García, ha fet una excel·lent tasca d’investigació i documentació a partir dels arxius històrics de la pròpia bodega, especialment en el seu recorregut per l’evolució de la imatge del famós Tío Pepe.
I finalment, Los Supervinos 2010, la primera guia de vins del supermercat que es publica a l’Estat espanyol, ha estat la sorpresa d’aquest any, ja que ha estat premiada com la “Tercera Millor Guia de Vins del Món”. El premi té mèrit, perquè és més fàcil premiar grans llibres dedicats als grans vins, que no pas premiar una petita guia de butxaca com aquesta, on es recomanen 100 vins fàcils de trobar als supermercats i per menys de 6,99 euros l’ampolla. Però el jurat internacional ha trobat molt oportuna aquesta guia en temps de crisi, i ha reconegut que cap altra país podria fer una guia de vins bons en aquesta franja de preus. Trobareu la guia a les principals llibreries catalanes, perquè també acaba de ser premiada com a “Millor Guia de Vins” a l’Estat espanyol i s’està fent una bona distribució. A més, dels 100 vins recomanats, una trentena són vins catalans, així que almenys els nostres vins tenen una bona presència. Espero que us agradi, perquè en sóc l’autor, però aquesta és un presència molt modesta per als vins catalans. A veure què podem fer entre tots.
Lluís Tolosa
Sociòleg, escriptor i editor