Foresta 2012: El raïm al poder

Un vi del Garraf sense DO elaborat amb un cupatge de xarel·lo de vinyes de 70 i 40 anys i sauvignon blanc

www.vinsdeforesta.cat

La política erràtica de la UE respecte a la viticultura no ha ajudat gens a donar valor al raïm de qualitat. Mentre d’una banda se subvenciona l’arrencament de vinya per limitar la producció, d’altra, també hi ha ajuts a la reconversió del vinyar -substitució de plantacions no rendibles per altres de “més adaptades al mercat” segons el criteri del viticultor-.

Això ha propiciat paradoxes com el fet que es reconverteixin -substitueixin-, amb ajuts comunitaris, vinyars vells de varietats autòctones, poc productius però d’alta qualitat, per noves plantacions d’alta productivitat i sense cap interès enològic, multiplicant la producció de vi de baixa qualitat, mentre alhora es paga a altres viticultors per arrencar vinyars i així abaixar la producció.

Alguns pagesos, però, són conscients de valor de les seves vinyes, velles, situades en indrets de conreu difícil, on els ceps extrauen el millor de sòls durs i pobres i per això, en lloc d’abandonar-les o arrencar-les pel baix preu al que els paguen el raïm, es posen a elaborar els seus propis vins, vins amb valor afegit, basats en el raïm i en el territori.

És el cas del nou celler Vins de Foresta, que disposa de vinyes plantades en terrasses amb marges de pedra seca centenaris, en una finca ubicada a l’Arboçar, al Massís del Garraf, en parcel·les a 300 m d’altura, orientades al sud i envoltades de bosc amb una excel·lent insolació i una marinada que potencia una perfecta maduració i estat sanitari del raïm.

Aquest Foresta blanc 2012 ha estat elaborat amb un cupatge de xarel·lo de vinyes de 70 i 40 anys i sauvignon blanc. Té el millor dels xarel·los, amb aromes d’albercoc madur i notes lleument anisades, amb el reforç aromàtic del sauvignon blanc que li aporta notes més intenses de ginesta i un final de canyella de la criança de tres mesos en bóta. A la boca té un cos ferm, dens i alhora fresc i llaminer.

Nou comentari