[fitxatecnica]Fra Guerau Criança 2006
Viñas del Montsant (Grup Freixenet)
DO Montsant
PVP Aprox: 10 €
Tel.: 977 831 309
Etiquetat en català.
www.fraguerau.com[/fitxatecnica]El Fra Guerau criança del 2006 ha estat guardonat amb una Gran Medalla d’Or, una de les quatre que s’han donat a vins catalans al Concurs Mundial de Brussel·les 2011, un dels concursos de vins més prestigiosos del món.

S’elabora a Marçà, al celler que el Grup Freixenet té a la DO Montsant. És significatiu que Freixenet, que té celler a la DOQ Priorat (Morlanda) també hagi volgut estar present al Montsant. I és que és una de les DO més emergents de Catalunya i la més recent, atès que es va crear l’any 2002 integrada pels municipis i cellers que, fins aquella data, formaven la subzona Falset de la denominació d’origen Tarragona. I si bé és cert que va néixer a l’ombra del prestigi de la veïna DOQ Priorat, amb la que comparteix el territori de la comarca, amb el pas dels anys ha consolidat la seva pròpia personalitat. En general està més oberta que la DO veïna a les varietats foranes i potser per això s’hi elabora una gamma de vins més variats, tot i que per això mateix, també menys recognoscibles.

Aquest Fra Guerau és un bon exemple dels vins de l’indret, elaborat amb un cupatge eclèctic, en el que domina el merlot (40%), combinat amb la garnatxa negra autòctona (30%) més un 20% de sirà i un 10% de cabernet sauvignon. Tot i això, el territori i el clima s’imposen a les varietats i s’assembla més a un vi prioratí basat en la garnatxa, sense arribar a confondre-s’hi, que no pas a un bordelès de merlot i cabernet.

El color és negre molt intens, amb el voraviu de robí matisat per la criança. A les aromes hi ha una combinació equilibrada entre la fruita madura, móres i cireres, i les notes de la criança, amb un torrat lleu, notes de pebre negre i vainilla i tinta xinesa. A la boca és molt potent, amb una entrada forta que s’afina un cop al paladar, on la maduresa llaminera s’acaba imposant a l’astringència i l’alcohol.

És un gran vi, valent i ferm, en el que la potència es combina encertadament amb la maduresa i encara deixa espai a la complexitat aromàtica. I amb un preu que el converteix en una opció altament recomanable.

Això sí: no li demaneu la representativitat d’una tradició vitivinícola local. I és que no s’ha d’oblidar que ha estat guardonat en un tast a cegues compartit amb milers d’altres vins de totes les zones vitivinícoles del món. I en un tast a cegues real, només hi compten les qualitats organolèptiques, aquelles que es perceben a través dels sentits, i el discurs, la història i la tradició no hi tenen cabuda. Perquè si un vi s’ha de valorar millor o pitjor per si representa més o menys l’estil dels vins locals, és que abans hem de saber d’on és.

I aleshores el tast ja no és a cegues.


EL FRA GUERAU DEL 2006 HA ESTAT GUARDONAT AMB UNA GRAN MEDALLA D’OR AL CONCURS MUNDIAL DE BRUSSEL·LES 2011 FOTO: GRUP FREIXENET

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa