Freixenet Elyssia Gran Cuvée: bo, bonic i no car

Quan el que importa és agradar als consumidors i no impressionar els professionals

Freixenet Elyssia Gran Cuvée

DO Cava

Etiquetat en català i castellà

PVP. Aprox. 14 €

Tel. 938 917 000

Web: www.freixenet.es

Una presentació espectacular i elegant, amb una ampolla arrodonida i una etiqueta minimalista és un bon avançament del que ens espera a la copa: un excel·lent cava, pensat per agradar als consumidors i no per impressionar els tastadors. I això què vol dir? Doncs que Freixenet té una producció massa gran com per a esperar que els tastadors més prestigiosos li resolguin les vendes amb altes puntuacions. No, tot i que aquest cava ja acumula unes quantes medalles en concursos internacionals, la filosofia de Freixenet és adreçar-se als consumidors, que són els que al cap i a la fi, acaben pagant les ampolles.

Potser per això, el cupatge és heterogeni, amb varietats foranes, chardonnay i pinot noir, i també amb autòctones: macabeu, parellada, i amb l’absència cridanera del xarel·lo, la que se suposa que és la varietat estrella dels caves. Sembla que Freixenet s’ha deixat de teories, de debats sobre la tipicitat i l’autenticitat, i s’ha dedicat a intentar vendre ampolles. I el xarel·lo té una característica que si bé dóna caràcter als caves catalans, no és del gust de tothom: una certa amargor final, que aporta seriositat als caves de gamma més alta i que es valora molt bé pels experts, però que de vegades no acaba d’agradar els que simplement volen gaudir d’una copa d’un escumós fresc i agradable.

I compte, que banalitzar la importància de fer un producte agradable és entrar en terrenys elitistes que han fet molt de mal a l’allunyar els criteris de qualitat que empren els experts del que realment agrada a la gent. Bé, l’Elyssia Gran Cuvée és un cava d’aromes florals -lliri- i de fruita madura, poma al forn, albercoc madur, i pinya, i amb una bombolla fina, poc agressiva i persistent. I tot això embolcallat amb elegància i a un preu raonable. I si algú hi troba res criticable, és que encara no l’ha tastat.

Nou comentari