Frisach [‘Karme]2010: espurnes de garnatxa blanca

Un vi escumós ecològic de la Terra Alta, que no és un cava ni ho pretén

Frisach [‘Karme] 2010

Vi escumós DO Terra Alta

Procedent de l’agricultura ecològica

PVP Aprox. 8 €

Etiquetat en català

Tel. 977 421 215 – 696 023 617

Web: www.celler-frisach.com

Per beure i apreciar un vi en la seva totalitat s’ha de conèixer l’origen i la tradició, les històries, la feina i les persones que hi ha al darrera de cada ampolla. Això s’entén aviat si parlem del segell del Consell Català de l’Agricultura Ecològica (CCPAE) que duu aquest vi. El fa ser millor, el fet d’haver estat elaborat amb raïm que es conrea de forma respectuosa amb el medi ambient? Doncs segurament que no, però és indubtable que és un valor afegit, al que cadascú donarà la importància que vulgui.

Per això, abans encara de tastar aquest escumós del celler Frisach, ja és un vi apreciable, perquè si escoltem com en parla en Francesc Ferré, de la família Frisach, el responsable del conreu de les 40 hectàrees de vinya familiar i de l’elaboració d’aquest vi, ja es veu que hi ha alguna cosa més: “amb aquest vi escumós volem expressar los lligams a una regió, a uns orígens, a una identitat, a una historia marcada, que dóna lo caràcter de la nostra gent. Este vi l’ham fet de vernatxa blanca, la varietat autòctona de la Terra Alta i que volem que siga la dels nostres néts”.

És un escumós fet pel mètode tradicional de segona fermentació i criança de quinze mesos a l’ampolla, que en l’elaboració es diferencia dels caves només en l’origen i la varietat del raïm -garnatxa blanca de la Terra Alta- amb que està elaborat.

És de color groc pàl·lid, més de l’habitual en els caves. A les aromes hi ha notes lleus d’herba fresca, típiques de la varietat, i també de fruita blanca, préssec d’aigua, amb un rerefons de pa de pessic. A la boca és fresc, amb més gruix que els caves, sec però alhora amb un punt llaminer final (no tinc informació del contingut de sucre, però m’atreviria a dir que és un brut), i amb una escuma fina, persistent i ben integrada.

És a dir, té qualitat, sostenibilitat, personalitat, tradició, bona gent al darrera i un preu força ajustat. És pot demanar res més?

Nou comentari