Hugas de Batlle Comafredosa 2009: amb la força del territori

És un vi potent, dens, de 15 graus, i tot i això, poc agressiu

Hugas de Batlle Comafredosa 2009

DO Empordà

PVP Aprox. 15,50 €

Etiquetat en català

Tel. 972 389 149

Web: www.cellerhugasdebatlle.com

El celler Hugas de Batlle és un projecte que es va iniciar ara fa deu anys, amb la plantació de vinyes al terme de Colera, i que ara tot just s’està finalitzant amb la construcció del celler. Però el millor actiu que té són aquestes vinyes, unes 18 hectàrees (del total de 100 disponibles) en terrasses que s’enfilen pels costers durs a tocar del Cap de Creus, gairebé encarades a mar, i damunt un sòl pobre i pissarrenc.

De moment, al celler s’hi elaboren dos vins el Falguera, elaborat amb la carinyena vella, i el Comafredosa, procedent de la finca que li dóna el nom, la primera que la família Hugas va recuperar l’any 2000 amb la preparació del sòl i la plantació el 2002 de 10.000 ceps de garnatxa negra -lledoner, en diuen a l’Empordà- i 20.000 més de cabernet sauvignon.

El cupatge és d’un 55% de cabernet sauvignon i un 45% de garnatxa negra i té una criança d’un any en bótes de roure francès. És un vi que ha estat elaborat, en paraules de l’enòleg del celler, Oriol Guevara “amb la intenció d’embotellar un retrat del territori i del raïm que s’hi conrea”. És per això que el vi té el mínim d’intervenció enològica possible “és com fer una conserva del raïm”, explica Guevara.

És un vi de color fosc, gairebé negre, amb el voraviu de robí, lleument tèrbol pel filtratge poc agressiu que se li ha fet. A les aromes domina la fruita madura i llaminera, confitura de maduixa i figues seques, amb un final especial de clau i nou moscada. A la boca, continua manant el tacte amable i dens de la garnatxa, tot i que al final el cabernet es fa notar amb un cop de nervi i una aspror lleu. És un vi potent, dens, de 15 graus, i tot i això, poc agressiu, que reflecteix el caràcter del territori dur on neix. Qui vulgui vins més dòcils, els haurà de buscar o bé d’un celler que els domestiqui o bé d’una procedència més amable.

Nou comentari