[fitxatecnica]Jaume Grau i Grau Picapoll 2010
DO Pla de Bages
Etiquetat en català
PVP Aprox.: 7,50 €
Telèfon: 938 356 002
www.vinsgrau.com[/fitxatecnica]La varietat de raïm picapoll és el tret identitari més important dels vins del Pla de Bages, una DO relativament jove, creada el 1995 i que el 1997 va impulsar la selecció clonal d’aquesta varietat per recuperar-la.

Només se’n va poder trobar prou plantes a cinc parcel·les al voltant d’Artés, d’on se’n van seleccionar un centenar de ceps que van servir per crear un planter amb el que abastir de plançons els cellers de la DO. És una varietat de pell prima i tacada, d’on li ve el nom, i que fa vins lleugers i d’aromes afruitades.

A l’actualitat, gairebé tots els cellers bagencs disposen d’aquest raïm per fer algun dels seus vins, bé monovarietals o bé en cupatge amb altres varietats. Al celler Jaume Grau i Grau n’hi ha plantades des del 2005 gairebé dues hectàrees que es dediquen exclusivament a l’elaboració del monovarietal jove que motiva aquest article.

És un vi de color groc pàl·lid amb reflex verdós. Les aromes són intenses i netes, hi ha les típiques de la varietat: fruita tropical, pinya, litxi i albercoc i d’altres més fresques d’herba i fenc recent tallat.

El més sorprenent, però, és a la boca, on contra del que és habitual en aquesta varietat, és dens, amb cos, gairebé com un chardonnay madur, sec i amb un punt d’acidesa que refresca les aromes de fruita i un punt final d’amargor matisada que li dóna seriositat.

Amb la copa a la ma i el vi al paladar, venen al cap reflexions sobre les varietats de raïm: com és possible que una varietat de raïm amb la que es poden elaborar vins d’aquest nivell hagi estat a punt de desaparèixer?

Bé, afortunadament no ha estat així i podrem seguir gaudint d’aquests vins, de qualitat comparable als millors d’arreu del món, i amb el valor afegit d’un caràcter únic i arrelat en un paisatge i una terra concreta: el Bages.


Jaume Grau i Grau Picapoll 2010 FOTO.: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa