VadeVi
Joves pagesos de l’Alt Camp i el Baix Penedès volen fer-se un lloc en el mercat amb un vi blanc d’alçada
  • CA

Un grup de joves pagesos del Pla de Manlleu (Aiguamúrcia), Querol i Montmell volen fer-se un lloc en el mercat amb un vi blanc jove, provinent de vinyes situades entre els 500 i 700 metres sobre el nivell del mar. L’alçada és un tret característic d’aquest vi, batejat com ‘El Nou de +500’, però els seus creadors en destaquen la seva elaboració al 100% amb la varietat parellada, que plantada en aquestes altures, s’anomena montònega, i que és típica d’aquest paratge enclavat entre l’Alt Camp i el Baix Penedès. Desmarcats de la DO Penedès i orgullosos del seu territori, els pagesos volen revaloritzar l’entorn paisatgístic i els seus productes, emmirallant-se amb la regió de la Toscana. El vi és el primer pas d’una agrupació creada fa més de dos anys per una trentena d’agricultors.

D’aquests, set viticultors s’han embrancat en l’elaboració d’aquest vi, del qual se n’ha fet una remesa de 8.000 ampolles, amb raïm de la collita d’enguany. En total, han calgut 10.000 quilos de raïm provinents d’unes 300 hectàrees de vinya -amb uns 2.500 ceps per hectàrea. Les vinyes més velles es remunten a la dècada dels trenta.

La singularitat del vi recau, d’una banda, en l’alçada de les vinyes i el microclima que les envolta. Amb el contrast tèrmic entre el dia i la nit i la immunitat als efectes del canvi climàtic, el vi madura més lentament i adquireix més aromes, segons assegura el sommelier Josep Martí -Nas d’Or 2006-, implicat en aquesta iniciativa. Els viticultors reconeixen que hi ha molts vins de terres d’alçada, però aquest suma una altra particularitat, i és la seva elaboració monovarietal de parellada/montonega. Vinificar només parellada no és habitual perquè ‘no es creu en aquesta varietat’, reconeix Kiko Figueras, representant de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu.

Nous reptes
Tot respon a una aposta arriscada, inclòs el segell de qualitat propi de l’agrupació, que busca obrir-se camí perquè, segons Figueras, ‘tot cada vegada està més difícil’. Fora de tota DO per la seva baixa graduació -9,5 graus-, el vi s’empara en el distintiu del col·lectiu, que no dubten a cedir sempre que se segueixin uns criteris. I és que l’agrupació va néixer amb la premissa de fomentar el turisme a la zona amb productes autòctons, tot respectant el medi ambient. Així, en els conreus s’aplica una estricta normativa ecològica. Malgrat no formar part del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, els pagesos presumeixen de complir tots els paràmetres.

Així, un altre dels reptes de l’agrupació ha estat obtenir un vi sense residus. El resultat final, tal com el descriu el sommelier Josep Martí, és un vi fresc, aromàtic, amb una acidesa equilibrada i combinable amb qualsevol àpat. ‘Representa molt bé el territori del qual prové’, afirma Martí. L’ampolla té un preu de de venda aproximat d’uns 8 euros. Figueras destaca que la iniciativa ha sorgit sense pensar en un guany individual, sinó a nivell col·lectiu. De fet, el grup remarca que el projecte ha estat autofinançat, sense l’ajut de cap cooperativa o sindicat. Amb el vi com a ‘carta de presentació’, el grup ja estudia treure al mercat altres productes. Tot apunta que serà un oli.


a MÉS DE 500 METRES D’ALÇADA, LES NEVADES NO SÓN RARES FOTO: VADEVI.CAT


LES VINYES DEL PLA DE MANLLEU FOTO: VADEVI.CAT


Pagesos de l’Alt Camp FOTO: ACN


Les ampolles del Nou +500 FOTO: VADEVI.CAT


UN CEP DE PARELLADA MONTÒNEGA FOTO: VADEVI.CAT


enquesta alcoholèmia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa