Cada comarca, cada poble, tenia el seu vi dolç, el rancis de Tarragona, les garnatxes empordaneses, els moscatells, joves o passats per bóta. Fins i tot aquestes bótes on a les cases de pagès s’envellia lentament el vi dolç, va donar nom a una expressió: la bóta del racó, on hi havia el vi més preuat, la joia de cada casa.

On són ara aquest vins dolços? Doncs no serà que no n’hi hagi. Després d’un temps de desprestigi i quan els cellers es van abocar a fer vins negres de qualitat, moltes cases han recuperat, quan no reinventat els vins dolços. Hi ha garnatxes empordaneses espectaculars, joves o envellides, oxidades o afruitades. Hi ha vins dolços impressionants a Alella, al Priorat i a Montsant, moscatells fins i elegants al Penedès. Encara hi ha cellers tarragonins que segueixen elaborant rancis de soleres que es perden en la memòria. I nous vins dolços negres elaborats amb varietats aromàtiques com la sirà o el merlot.

Però els restauradors –i ho deuen fer perquè els consumidors ho acceptem- en ofereixen els “xupitos”, xaropets carregats d’aromes sintètiques, no se sap si de fruita o de xiclet. I nosaltres demanem gotets de destil•lats de mar enllà o bé patxarans llaminers, perdent-nos la complexitat i les aromes de les bótes del racó, dels bocois on envelleixen joies enològiques que els enòlegs s’entesten a elaborar, sabent que possiblement no els farem cas. ¿Heu tastat el Lyric de Mas Comtal, un vi dolç de merlot amb un llarg envelliment en bóta? Us heu perdut el Dolç Mataró del celler Alta Alella? ¿Hi ha qui compra encara el Moscatell Oro de Torres, els vins de solera de De Muller o els innovadors Ètim de la cooperativa de Falset? ¿Qui encara no ha tastat el Nadal 1510, elaborat amb podridura noble con els Tokaji hongaresos o alguna de les garnatxes envellides del Celler dels Aspres o del celler Espelt?

Si no els trobeu als restaurants, n’hi ha a les botigues especialitzades. Si bé ja no es pot tenir una bóta del racó a casa, encara s’hi pot tenir una ampolla d’un d’aquests deliciosos vins dolços. Això sí, a la nevera, que estan molt més bons frescos que no pas a la temperatura del moble bar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa