Fa unes setmanes es va presentar el Pla Estratègic de la DO Penedès, que ha de resoldre els problemes de falta d’identitat dels vins d’aquesta DO. Entre d’altres mesures, es proposa potenciar la tipicitat dels vins blancs amb la creació d’una categoria específica per als vins elaborats amb la varietat xarel·lo. És un encert, tenint en compte que el xarel·lo és un raïm autòcton del Penedès, que està poc estès en altres DO i que se n’elaboren grans vins, estructurats, frescos i amb caràcter propi.
Ara bé, dels vins negres no se’n diu res. Segons les estadístiques de la DO, la varietat negra més estesa és la merlot, amb l’ull de llebre i el cabernet sauvignon a poca distància. És possible basar la tipicitat dels vins penedesencs en qualsevol d’aquestes tres varietats?
El merlot i el cabernet sauvignon són varietats d’origen francès i estan esteses a tots els indrets elaboradors de vi del món. L’ull de llebre és la varietat més característica de la DO Rioja, de la Ribera del Duero o de Toro entre d’altres, coneguda amb els noms locals tempranillo, tinto fino i tinta del país o tinta de toro.
En canvi hi ha una varietat negra autòctona del Penedès, la sumoll, amb la que alguns cellers estan començant a elaborar vins de qualitat i originals. Però curiosament, no està admesa com a varietat de la DO Penedès i això que n’hi ha més de vint d’autoritzades, entre les quals alguna tant exòtica com la chenin blanc o la gewürztraminer.
Els vins penedesencs que s’elaboren amb sumoll, han de dur la qualificació (o desqualificació) de vi de taula. Jo no ho acabo d’entendre. Hi ha algú que m’ho pugui explicar?