Lafou 2010: llaminadura per a adults

S'elabora amb un cupatge de 60% de garnatxa negra, 30% de sirà, i un 10% de la varietat local recuperada morenillo

Lafou 2010

Celler La Fou

DO Terra Alta

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 9,50 €

Tel. 938 743 511

Web: www.lafou.cat

La Fou és el celler que la família Roqueta, propietària entre d’altres del celler Abadal a Pla de Bages, va crear el 2007 a Batea, a la DO Terra Alta. Aquest Lafou 2010 és el tercer vi del celler, després del negre d’alta gamma Lafou de Batea 2008 (30 euros) i del blanc La Fou Els Amelers 2011 (12,50 euros). És, doncs, el més econòmic de la gamma tot i que a 9,50 euros, se situa a la franja mitjana-alta.

S’elabora amb un cupatge de 60% de garnatxa negra, 30% sirà, i un 10% de la varietat local recuperada morenillo, que mica en mica va apareixent en diverses proporcions a vins de més cellers (Vins del Tros, Piñol, Bàrbara Forés, Celler la Bollidora, Ecovitres). En aquest cas val a dir que aquest 10% de ben segur que deu afegir algun matís, però que el domini de la garnatxa hi és aclaparador i que fins i tot el 30% de sirà queda en segon pla.

La criança és curta, sis mesos en bótes de roure, que a més a més són de primer a quart any, és a dir, no gaire noves per no carregar el vi d’aromes de la fusta i el torrat. És, doncs, un vi que reflecteix les característiques prototípiques dels vins negres terraltencs: les aromes són madures, de melmelada de maduixa, de cireres confitades, amb notes de pega dolça i deixos especiats de vainilla de la criança. A la boca és dens, càlid, llaminer, d’alcohol notable més en la sensació de dolçor que no pas en la coïssor.

A la fitxa de tast del celler, la paraula frescor hi apareix tres cops, tant en parlar d’aromes com de sensacions en boca. Sembla que han tingut por de la calidesa del seu vi i han intentat suggerir una característica que aquest tastador no hi troba. Ni ganes, perquè no li cal. És un vi vellutat, de pas suau, càlid, sí, però no ardent, és llèpol i contradiu aquells que asseguren que els vins densos costen de beure: també els adults tenim dret a les nostres llaminadures i sovint en gaudim amb la golafreria dels més petits.

Nou comentari