Les Pedrenyeres Negre 2009: finor a la moda

Un monovarietal de garnatxa negra amb dotze mesos de criança en bóta i dotze més en ampolla, que té en l'elegància el principal argument

Les Pedrenyeres Negre 2009

Agrícola d’Ulldemolins

DO Montsant

Pvp. Aprox. 10 €

Etiquetat en català

Tel. 977 561 613

Web: www.coopulldemolins.com

Per poder quantificar la importància que el celler d’Ulldemolins té per al poble, només s’han de tenir en compte unes dades: el cens del poble és d’unes 500 persones, 162 de les quals són sòcies de la cooperativa i 98 de les quals en són actives (hi porten fruita), mentre que la resta o bé estan jubilats o bé no hi porten fruit.

Tot i que la principal activitat és el conreu de l’olivera i l’elaboració d’oli, la producció mitjana de raïm està entre els cent i cent cinquanta mil quilos l’any, el 85% del qual és negre. Bé, amb aquestes dades ja ens en podem adonar que la vida del pobla gira al voltant de la cooperativa, que per això mateix està fent un gran esforç per a modernitzar-se i elaborar bons productes amb la contractació d’en Jaume Àrboles, un excel·lent enòleg.

Elaboren vi jove amb la marca Ulldemolins, i blanc i negre amb criança sota la marca Les Pedrenyeres. El negre és un monovarietal de garnatxa negra amb dotze mesos de criança en bóta i dotze més en ampolla. És un vi de color de cirera madura d’intensitat mitjana, no especialment cobert, com pertoca a la garnatxa. El voraviu és de robí, gens evolucionat. A les aromes, la primera sensació és de domini de les espècies, pebre negre i canyella dolça, però immediatament s’obre pas la fruita vermella, gerds i maduixa madura. A la boca l’entrada és fresca i lleugera, i només un cop al paladar hi ha una certa aspror vellutada, amb un punt final de lleu amargor. El final és fresc, lleuger, sense gens de sensació alcohòlica.

És un vi prototípic de la DO Montsant, amable, llaminer, comercial, però amb el caràcter i la tipicitat que li atorguen la garnatxa negra. Potser els més puristes li trobaran a faltar un punt de força i concentració prioratina, però també és cert que l’última corrent imperant demana vins més fàcils de beure, sense una extracció molt forta ni una maduresa massa confitada.

Nou comentari