Llàgrimes de Tardor Blanc 2009: vi lent, vi valent

La garnatxa blanca terraltenca demostra el seu potencial

El Llàgrimes de Tardor Blanc és un monovarietal de gatnatxa blanca fermentat i madurat en bóta. Foto: VADEVI.cat

Llàgrimes de Tardor Blanc 2009

Agrícola Sant Josep de Bot

DO Terra Alta

PVP Aprox. 7,5 €

Etiquetat en català

Tel. 977 428 192

Web: www.coopbot.com

Malgrat que als països mediterranis no hi ha una tradició llarga d’elaborar-ne i consumir-ne, a tot el món els vins blancs més prestigiosos són els que han estat criats i/o fermentats en bóta.

Potser aquesta falta de tradició és la que ha potenciat el mite que diu que les varietats de raïm blanc mediterrànies no són adequades per a aquest mètode d’elaboració, atès que són oxidatives i que els manca acidesa per resistir, bo i conservant la frescor, el pas per bóta.

Precisament, la garnatxa blanca ha estat tradicionalment considerada la varietat més oxidativa, i la Terra Alta, pel seu clima càlid a l’estiu, l’indret que fa vins amb menys acidesa i, per tant, menys longeus.

Doncs bé, l’enologia moderna i l’atreviment i la falta de complexos d’alguns enòlegs ha demostrat que aquest mite és fals. Només cal tastar aquest Llàgrimes de Tardor blanc -i afortunadament no és l’únic- per comprovar quin nivell d’excel·lència es pot assolir amb la garnatxa blanca terraltenca fermentada i envellida en bóta de roure.

A més a més, s’hi afegeix un fet cada cop menys freqüent en un món de fast foods i fast wines : surt al mercat ben afinat per una llarga estada en dipòsit i ampolla d’uns dos anys, i val a dir que s’ha de ser un vi ben valent per resistir tot aquest temps i mantenir-se atractiu i fresc, com només ho fan els grans vins del món.

El color és daurat. Al nas és sobri, amb matisos vegetals de palla i notes de torrat fi. A la boca és gran, molt gran, amb una entrada densa i vellutada i, el millor, amb un final fresc, d’acidesa afinada pel temps. Hi ha aromes d’orellanes de préssec, d’albercoc i meló madurs, notes de coco de les bótes, i molts matisos més que us convido a descobrir gaudint, per un preu exageradament baix, d’un vi d’aquells que es fan dir sí senyor.

Nou comentari