VadeVi
Martialis 2013: signatura de xef i sommelier quilòmetre zero
  • CA

Martialis 2013

Celler Can Morral del Molí

Vi de Taula

Preu aproximat: 12 euros

Etiquetat en català

Tel. 937 702 471

Web: cellercanmorral.com

Els protagonistes d’aquest vi de producció pròpia, són dos hostalers de Terrassa que van decidir penjar temporalment el davantal per la verema i passar-se al camp. El xef Artur Martínez, del restaurant Capritx, i Rafa Blanco, sommelier de la Terrassa del Museu, van recuperar una vinya de macabeu de 60 anys del Celler Can Morral a Ullastrell, per començar a elaborar el seu “Martialis”, amb l’ajuda de Xavier Morral, viticultor de la finca.

El Martialis 2013 és la quarta anyada que surt al mercat. Cada any, Rafa compta amb la col·laboració d’algun celler amic que l’ajudi a expressar el que els dóna generosament la collita. Així el Martialis és la suma d’una verema de germanor entre els amics de Can Morral, de la col·laboració de cellers companys, com Mas Candí que va donar suport en les primeres anyades, o de Finca Parera que els assessorarà en la que ve. Del 2013, ja van fer-ne una bona tirada, un total de 2.260 ampolles. No és per tirar coets, però si tenim en compte que l’any anterior només van elaborar-ne 1.200, i l’altre no van arribar ni a les 500…

Al tastar aquest vi, aviso que caldria decantar-lo prèviament o donar-li temps perquè s’obrin les aromes. Tot i ser un vi jove, a primera instància, pot donar una fortor d’estar tancat en l’ampolla que ens pot enganyar en un primer moment. Amb uns minuts de treva, comprovem que sorgeixen les aromes fresques i cítriques de la pell de llimona, de fruita de raïm, records de pera i poma groga, amb notes ben presents de mineralitat. També ens aporta més pistes en nas de com s’ha elaborat, de la presència de les mares de raïm, de la tendència a fer un vi el més natural possible (només porta 25 mg de sulfits, i està sense filtrar), que recorda als xarel·los d’aquest estil.

Blanco explica que s’ha fet un cupatge del macabeu a tres bandes: una part (20%) passada per bóta bordelesa – de 225 litres-, una altra part (30%) es madura en bóta de castanyer de 500 l. i, la resta fermenta en dipòsit d’acer inoxidable. Tots els macabeus tenen 4 mesos de criança amb les seves lies. Amb el cupatge del vi que passa per fusta i el que ha passat per dipòsit no despunta cap aroma de fusta, que queda molt ben integrada i li dóna plenitud al vi.

En boca, està molt viu, com a bon vi jove que és. La fruita i la mineralitat juguen al paladar. És fresc, àcid, amb una llarga expressió al seu pas i una nota d’amargor final. La criança sobre lies li ha regalat untuositat, aquesta sensació greixosa en boca que li dóna volum i textura. Per ser sincer i auster, jo me’l trio com a company de bons arrossos i plats de peix.

Només em queda dir que aplaudeixo la iniciativa d’aquests dos joves i les seves ganes de recuperar la tradició vinícola de la comarca. També m’emociona veure que els hostalers s’interessin més pel vi, que vulguin sorprendre als seus clients amb un blanc de qualitat i sabor genuí, en la línia del seu concepte de cuina de quilòmetre zero.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa