VadeVi
Mas Candí Segunyola Brut Nature: el retorn als orígens
  • CA

Segunyola

Mas Candí

DO Cava

Preu aproximat: 9,5 euros

Etiquetat en català i anglès

Tel. 680 76 52 75 / 636 62 15 10

Web: mascandi.com

El celler de Mas Candí es troba a les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès, a la falda del Parc Natural del Garraf i amb vinyes a Font-Rubí, el Pla del Penedès i a Torrelavit. Un celler que és una empresa formada per quatre amics i joves pagesos, amb diferents estudis sobre viticultura i enologia, amb molt de món a les seves papil·les gustatives per haver tastat i viatjat a diferents zones vitivinícoles. Des de 2006, s’ajunten per crear els seus propis vins amb part de les vinyes que van heretar dels seus avis. La darrera puntualització és el pilar del projecte, els nois de Cal Candí tenen ganes de treballar amb el producte de proximitat. Expliquen que practiquen una agricultura amb el màxim respecte per la naturalesa, totalment ecològica i fent-se còmplices amb el paisatge buscant un equilibri entre vinya i entorn. Això vol dir que no utilitzen productes químics ni pesticides, deixen créixer l’herba entre les rengleres de ceps i que nodreixi els microorganismes del sòl o els petits insectes de l’ecosistema, llauren a cavall i segueixen els cicles de la lluna per fer les podes i elaborar els seus vins. Defensen que tota aquesta vida influeix en el vi. I aquest és el retorn que ens presenten els nois de Mas Candí amb els seus vins i caves. El retorn als ancestres, als orígens com a viticultors, recuperant aquells ceps que ja van plantar els avis. A les seves vinyes estan empeltant-ne per produir varietats autòctones i d’antigues catalanes com la mandó, el sumoll, el roigenc o la mònica. Treballen amb il·lusió, l’esperança i el compromís per aconseguir una vinya viva i dinàmica amb l’objectiu de posar en valor un recurs local, com sempre ha estat, el vi.

I el Segunyola és la combinació de tota aquesta tradició vitivinícola de l’Alt Penedès. Amb el nom ens recorden a com li deien al poble de Les Gunyoles antigament. És un cava elaborat amb xarel·lo exclusivament, procedent de vinyes velles de més de 65 anys, una de les varietats més representativa i conreada de la regió. Té una criança de 24 mesos en ampolla sobre les seves mares. Utilitzen llevats autòctons i no li posen licor d’expedició, sortint al mercat com un Cava Reserva Brut Nature. És de color groc palla, brillant i net, amb un rosari constant de fines bombolles i una corona d’escuma persistent. En nas, apareixen en un primer moment aromes intenses de fruita madura, que potser ens sorprenen si estem acostumats a trobar notes més verdes i de cítrics en els escumosos. Tot seguit, sobresurten unes aromes de les mares de la criança, d’herbes de bosc seques, tocs cremosos, de mantega, i fruits secs. En boca es concentren les aromes trobades en nas amb una excel·lent acidesa cítrica. I ens dóna un marcat pas per boca, llarg i d’intensitat. Un estil atrevit, que combinarà amb plats ben gustosos, que portin de base carns o peixos fumats, peces de caça, foies o taules de formatges forts i ibèrics. Segur que si de postres toca músic, el Segunyola no desentonarà pas. I jo no tindria tan clar si el tortell de Reis és el rei del dia de Reis si poseu aquest cava d’acompanyant!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa