Oriol Rossell Brut Nature Reserva 2009: més qualitat que preu

Entre els extrems, amb caves que arriben als 100 euros i els que es venen a menys de 2 als supermercats, hi ha un ventall de productes diguem-ne "raonables", que alimenten el mercat

Oriol Rossell Brut Nature Reserva 2009

DO Cava

Pvp. Aprox. 9 €

Etiquetat en català

Tel. 977 671 061

Web: www.oriolrossell.com

A hores d’ara, el preu de venda dels caves és un del temes de debat aferrissat en el sector, amb alguns d’aquests vins escumosos emparats en marques blanques que es venen per menys de dos euros als lineals dels supermercats, tant al mercat local com a l’exportació, mentre hi ha cellers que elaboren ampolles d’alt nivell que reben puntuacions altíssimes, com les que va atorgar el nord-americà Robert Parker, el crític més influent del món, amb 96 punts a dos caves, només superats per dos vins de la DO Priorat amb 97 punts.

I si bé és cert que aquest caves de nivell tant alt -i preu, el Recaredo Turó d’en Mota s’enfila fins els 100 euros per ampolla- són una minoria, també és cert que a 2 euros no s’entén ni com es pot pagar el raïm, la feina, l’ampolla, l’etiqueta, la càpsula, el tap, la placa i el morrió i elaborar un producte que ha de tenir un mínim de nou mesos de criança.

Entre mig d’aquests dos extrems hi ha el gruix de la producció, que van des dels 5 euros fins els 12 i que són caves amb una bona relació qualitat-preu, competitius i que han de permetre pagar un preu raonable pel raïm als pagesos, sense haver-los d’escanyar per estalviar 10 cèntims en un quilo de raïm, i que poden donar un bon rendiment als cellers elaboradors.

Però fins i tot dintre d’aquest ventall de productes diguem-ne “raonables”, se’n pot trobar alguns de realment favorable, com és el cas dels que elabora el celler Oriol Rossell a la Masia Can Cassanyes, a Sant Marçal, a l’Alt Penedès. Fa un any en aquest mateix mitjà vaig parlar de l’Oriol Rossell Gran Reserva Brut Nature, que amb una criança d’entre 30 i els 48 es ven per uns 13 euros i en vaig dir que era “un cava d’alt nivell a preu de gamma mitja”. Doncs bé, aquest cop el que m’ha sorprès, també favorablement, ha estat el seu germà “petit”, tot i que no és pas un jovenet. És l’Oriol Rossell Brut Nature Reserva 2009, que amb una criança en ampolla de 18 a 30 mesos (els qualificats com a “reserva” n’han de tenir un mínim de 12) es ven per sota dels 10 euros, amb una presentació atractiva, un cupatge tradicional de macabeu, xarel·lo i parellada, i una qualitat molt superior a la mitjana dels del seu mateix rang de preu.

Les aromes són de fruita blanca, pera i poma verda, llamineres i fruitades, amb un toc final lleument torrat de la criança llarga. A la boca és poc agressiu tant pel pic fi de la bombolla, com per una acidesa molt suau i ben integrada i té el punt final llaminer de les aromes de la fruita i un punt anisat, malgrat que és totalment sec -brut nature-.

Nou comentari