Oriol Rossell Gran Reserva Brut Nature: coherència en el discurs

L’Oriol Rossell Gran Reserva Brut Nature té una criança que pot variar d’entre els 30 i els 48 mesos.

Oriol Rossell Gran Reserva Brut Nature 2008

DO Cava

Pvp. Aprox. 12,50 €

Etiquetat en català

Tel. 977 671 061

Web: www.oriolrossell.com

El fet que Oriol Rossell sigui una explotació familiar encapçalada pels dos germans Rossell, la Mercè i el Toni; que el celler modernista estigui al costat de la masia familiar del s. XVII, envoltada de vinya; que la masia i les vinyes que l’envolten pertanyin a la família Rossell des de fa incomptables generacions; que només treballin amb raïm propi; o que el remogut de les ampolles de cava es faci exclusivament de forma manual en pupitres; tot això, no garanteix en absolut la qualitat dels caves i vins que elaboren.

Ara bé, per força marca una diferència, o l’hauria de marcar, envers altres cellers amb menys tradició i altres formes de treballar menys acurades. I això és el que s’ha de fer arribar als consumidors, i no parlo només dels de proximitat, parlo del món, dels mercats asiàtics i anglosaxons, per dir-ne dos d’importants, on els nostres vins i caves competeixen amb productes elaborats en alguns indrets on la tradició és remunta a unes desenes d’anys i on -de vegades com passa a Sud-àfrica o algun indret d’Amèrica del Sud- no es garanteixin uns drets mínims als treballadors.

Ara bé, si es vol fer valdre aquest pòsit d’història i tradició, el que no es pot fes després és esmentar en mig de l’explicació dels caves i vins que s’elaboren, noms de raïm d’origen francès: chardonnay o pinot noir, per dir-ne algun, perquè grinyola i ens desmunta els discurs.

A Oriol Rossell ho tenen clar, com a mínim pel que fa als caves, i treballen només amb les tres varietats penedesenques clàssiques, macabeu, xarel·lo i parellada, tot i que aquesta última en menys quantitat -al Toni Rossell no li agrada gaire- i amb una gamma de caves que van des d’un brut amb 12 mesos de bóta, fins el Reserva de la Propietat, amb més de 38 mesos de criança i un preu que s’enfila cap els 30 euros.

Però tot i que es tracta d’un producte extraordinari, amb una complexitat gairebé desconeguda en els caves, el millor d’Oriol Rossell, està en la relació qualitat-preu de la resta de la gamma. Per exemple, aquest Gran Reserva, que com hauria de ser obligatori en tots, duu data de collita i de degollament, que amb una criança que pot variar d’entre els 30 i els 48 mesos, té un preu realment ajustat.

I és que és un cava d’alt nivell, d’aromes complexes on la criança, torrat i pa calent, apareix en primer lloc, per deixar pas a la fruita madura, albercoc i poma al forn. La bombolla és densa, cremosa, persistent i a la boca s’aconsegueix tenir alhora estructura i un punt de frescor final. Un cava d’alt nivell a preu de gamma mitja.

Nou comentari