Oxigen 2011 de Can Pasqual de Gelida: retorn al futur

La masia penedesenca recupera l'elaboració de vi 18 anys després

l’Oxigen 2011, un monovarietal de xarel·lo, és el fruit del retorn de la masia gelidenca Can Pasqual a l’elaboració de vi. Foto: Miguel Ángel Roque

Oxigen 2011

Can Pasqual de Gelida

DO Penedès

Pvp. Aprox: 6 €

Etiquetat en català

Tel. 937 790 157

Web: www.canpasqual.com

La masia Can Pasqual té una història que es remunta a l’any 1531, quan Joan d’Erill-Orcau, senyor de Gelida, va fer donació a l’aleshores majordom del castell, Jaume Pasqual, de la casa i les terres que l’envolten.

Des d’aleshores la mateixa família hi ha estat al capdavant, conreant la vinya i fent vi. El 1994, però, la conjuntura del moment va portar a deixar l’elaboració de vi, limitant-ne la producció al consum familiar, i donant pas a una etapa en que els esforços es van centrar en el conreu de les 35 hectàrees de vinya pròpies i 8 més que porten en parceria.

A la verema del 2011, però, han decidit tornar a l’elaboració de vi amb el llançament d’aquest Oxigen, un monovarietal de xarel·lo, el raïm autòcton i més característic del Penedès. Han començat amb una producció de només 3.800 ampolles que de moment han estat elaborades en un celler extern.

La calidesa del 2011 va garantir una sanitat excel·lent del raïm, però també va provocar una maduració prematura que no afavoria la conservació de les aromes més subtils de la fruita. Per això va ser molt important el tast del raïm, que d’entre les diverses parcel·les preseleccionades, va fer triar el raïm procedent de la vinya del Tinquet, amb ceps de 25 anys.

L’Oxigen té un color groc d’or nou, més intens del que ha estat de moda aquests últims anys, que fa pensar en una elaboració amb raïm ben madur.

Les aromes ho confirmen: si es deixa airejar una estona, s’obre un ventall de matisos llaminers i alhora frescos, en els que l’albercoc i la poma golden madura es combinen damunt el característic fons anisat del xarel·lo.

A la boca és on l’Oxigen dóna el millor: un equilibri perfecte entre la frescor i un tacte dens i estructurat, de vi seriós, recolzat en una amargor lleu, característica del xarel·lo, i que desentela el paladar.

Al final, encara regala al nas amb notes de pa calent i un torrat molt lleu procedents de la maceració del vi als dipòsits amb les mares fines del vi, els llevats, que al degradar-se -autòlisi- alliberen proteïnes que li aporten aromes i un tacte més dens.

A Can Pasqual, doncs, han dut a terme un retorn a l’elaboració de vi, que un cop fet el tast, promet molt de futur.

Nou comentari