[fitxatecnica]Negre Franc 2006
Celler Pardas
DO Penedès
Preu Aprox. 13 €
Etiquetat en català
Tel. 938 995 005[/fitxatecnica]L’enòleg del celler Pardas, en Ramon Parera ens explica “la varietat cabernet franc no la vam triar nosaltres, va ser el terrer el que la va escollir” Aquest terrer és a la vall del riu de Bitlles, al terme de Torrelavit i si no hi ha altres indrets al Penedès que reclamin el cabernet franc, és perquè és la única vall fluvial penedesenca.

Potser per això aquesta varietat és poc coneguda a Catalunya, malgrat que juntament amb les seves cosines cabernet sauvignon i merlot, forma part de la trilogia de varietats negres bordeleses. Se sol emprar en cupatges amb el cabernet sauvignon perquè és menys tànnica, més fina i aromàtica i en algun gran vi, com el Château Cheval Blanc de la prestigiosa zona de Saint Emilion i que té la màxima qualificació que pot tenir un vi bordelès: premier grand cru classé, participa en un 60% del cupatge, juntament amb el merlot. Doncs bé, aquesta varietat delicada es troba bé en sòls humits i frescos, per això en aquestes terrasses encarades a nord, de còdols i terreny profund, és dels pocs llocs del Penedès on el clima càlid mediterrani no abrusa els gotims.

Ara bé, si el vi també es diu Negre Franc, no és perquè estem parlant d’un monovarietal d’aquesta varietat, sinó perquè el que preten el celler és reflectir franquesa, la mirada directa d’un vi honest i respectuós amb el territori on s’ha criat. En aquest sentit, en Ramon Parera deixa clar quines són les seves prioritats: “practiquem una viticultura estrictament de secà, deixant que s’expressin les anyades. Treballem les vinyes de forma austera, portant a terme una agricultura de conservació i no llaurant la terra per evitar-ne l’erosió i afavorir la vida al sòl, al mantenir una coberta vegetal. Tampoc posem adobs per intentar que cada cep trobi el seu equilibri amb el lloc on arrela”.
[[frase]]

Al cupatge, doncs, el cabernet franc va acompanyat d’un 35% de cabernet sauvignon i petits percentatges (5%) de merlot i sumoll. La criança ha estat de un any en bóta de primer i fins a quart vi, per no carregar-lo massa d’aromes torrades del roure.

Amb aquests conceptes clars, la primera sorpresa la tenim al mirar la copa a contrallum: és negre-negre. No havien dit que el cabernet franc era menys tànnic que el sauvignon? Només el voraviu de robí, lluent i lleument lilenc, ens dóna l’esperança de no trobar-nos un vi massa dur.

Les aromes, però, tornen a animar-nos. Si hem tingut la precaució, absolutament necessaria, de deixar respirar el vi un mínim de mitja hora, podrem apreciar la fruita de bosc madura, que en contra del que és habitual, es combina amb altres notes poc freqüents als vins negres mediterranis: tocs balsàmics, dels que eixamplen els bronquis: sotabosc humit, deixos especiats de rovellons frescos i un rerefons de tinta xinesa.

A la boca, dissimula els 14,5 º Alc. i si bé és dens, també és fresc i fi, gens agressiu i amb el final vellutat i persistent dels bons. És per això que té complexitat per ser interessant per a l’aficionat més exigent, i alhora és fàcil, agradable i fi per als que només busquen un vi que els doni sensacions plaents.


Pardas Negre Franc 2006, amb predomini de raïm cabernet franc FOTO: VADEVI:CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa