Fa uns dies el director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Oriol Guevara, va convocar els comerciants i distribuïdors de vi a una reunió per buscar formes de potenciar la presencia del vi català al comerç.

I, esclar, una de les preguntes va ser: ¿i què farà l’Incavi per premiar l’esforç dels comerciants?

I és lògic que es plantegi aquesta qüestió. Els comerciants han de fer rendible el seu negoci, no són una oenagé i en aquest moment prou feina tenen per pagar les factures.

Guevara va respondre que els comerciants es beneficiaran de les campanyes publicitàries de l’Incavi.

Fins aquí, tot correcte. Però hi ha un altre motiu pel qual els comerciants han de potenciar els vins de Catalunya.

El sector elaborador català té una peculiarietat: l’atomització. Hi ha centenars de petits cellers repartits en 12 denominacions d’origen.

Per alguns, això és un inconvenient que dificulta promocionar una marca unitària o un model de vi concret.

Per altres és un avantatge que situa Catalunya al mateix nivell que els altres grans països elaboradors, França, Espanya o Itàlia: la diversitat i riquesa d’oferta.

Doncs bé, els comerciants han d’aprofitar aquesta diversitat i és aquí on poden fer-se valdre davant les cadenes de supermercats i les grans superfícies.

Posats a vendre els vins de grans cellers, El Coto, Anna de Codorniu o Sangre de Toro, difícilment seran competitius en preu. També els han de tenir, són bons vins i se’n venen milers d’ampolles, no poden deixar de banda aquest sector.

Però això no fidelitza els clients.

El dia que una cadena ofereix un d’aquest vins 5 cèntims més barats, i ho fan sovint, els consumidors el compren sense parar esment en l’esforç de la botiga especialitzada.

L’avantatge de les botigues està en poder oferir vins de petits cellers catalans, garnatxes blanques de la Terra Alta, caves artesans, negres del Montsant, del Priorat o de Tarragona de cellers amb produccions tan baixes que no tenen accés a la gran distribució.

I qui el vulgui tornar a comprar, haurà d’anar un altre cop a aquesta botiga.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa