VadeVi
Rebels de Batea Negre 2013: qui ho diu que la garnatxa no és fresca?

Rebels de Batea Negre 2013

7 Magnífics

DO Terra Alta

Preu Aprox. 9,45 €

Etiquetat en català, castellà i anglès

Tel. 938 177 400 (Bodegas Torres)

Web: www.7magnifics.com

El fet format part de l’equip d’enòlegs d’un gran celler, que compra molt raïm a diverses zones vitivinícoles, dóna l’oportunitat de conèixer molts viticultors, moltes parcel·les, i segurament, fa plantejar-se en algun moment el fet que amb el raïm d’alguna parcel·la determinada, es podria elaborar un vi més personal, més concret, que el que elaboren aquests grans cellers en les seves marques amb més difusió.

Aquest és l’origen del projecte 7 Magnífics, que no és un celler, sinó una marca que empararà els vins elaborats per alguns dels membres de l’equip tècnic de Torres, amb el suport logístic i de distribució de la casa mare, però totalment independent pel que fa als criteris enològics, d’elaboració i d’identitat. De fet, el nom de Torres, que sempre està present en tots els vins que elaboren a diversos indrets del món, des de Xile o Califòrnia, passat per diverses denominacions d’origen catalanes i de la resta de l’Estat, no apareix enlloc en aquests nous vins “magnífics”.

Es tracta d’un projecte que tot i el nom, no té perquè limitar-se a set vins: el límit el posarà el nombre de vins, de raïms, d’origens concrets que aquest equip tècnic trobi interessants prou interessante per a elaborar per separat. Els primers “magnífics” són els dos nous Rebels de Batea, un blanc i un negre de la DO Terra Alta, que lògicament, atès que tenen la intenció de reflectir al màxim el caràcter del territori on neixen, s’elaboren amb garnatxa, blanca i negra respectivament, la varietat més representativa de l’indret.

Els responsables són, en el cas del blanc, l’enòloga Montserrat Ràfols, que duu 15 anys vinificant a Torres la garnatxa blanca (que forma part dels cupatges de vins de Torres tan populars com el Viña Sol o l’Habitat blanc), i en el cas del negre, Enric Ginesta, amb el suport del responsable de viticultura de Torres a la Terra Alta, Manel Montserrat, que coneix el territori “fins el punt de saber quin arbre fa bona ombra a cada paratge a l’hora d’aparcar-hi el cotxe”, com explica Núria Barrachina, la també enòloga i cara visible d’aquest equip tècnic.

El Rebels de Batea Negre és, doncs, un vi basat en la garnatxa negra, amb un 15% restant de carinyena i sirà, fet amb un cupatge en el qual un 20% del vi ha passat tres mesos per bóta, mentre que la resta és vi jove, sense criança. És de color roig, d’intensitat més aviat baixa, amb el voraviu ben lilós. Les aromes, un cop deixat que el vi s’oxigeni uns minuts, són molt potents i netes, amb només un gairebé imperceptible matís torrat procedent de la criança, que aporta un punt de complexitat a la fruita vermella molt fresca. Hi ha també notes especiades de pebre blanc, d’herba fresca i de terra calcària i seca. A la boca té una entrada suau, de cos lleuger, amb un punt final de nervi, que deixa un regust llaminer matisat per una astringència moderada. És, per damunt de tot, equilibrat i franc, i reflecteix a la perfecció el millor vessant de la garnatxa negra, amable i fresca, quan no s’ha deixat madurar massa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa