Roca Bruixa 2007: orgullós de l’origen

Un cupatge del 75% de garnatxa i 25% de sirà, amb una criança de setze mesos en bótes molt grans, de 400 litres

www.rocadelesdotze.cat

Al setmanari El Temps 1334 del 05/01/2010 vaig publicar un article sobre el Roca de les Dotze Noray 2005, el germà petit d’aquest Roca Bruixa, del que en vaig escriure “Si no fos pel que diu a l’etiqueta, més aviat el classificaria com un vi penedesenc elegant i fi, d’una anyada més moderna i amb menys criança”. Es tractava d’un vi basat en el raïm merlot, que no reflectia el seu origen, malgrat tractar-se d’un vi més que correcte.

Han passat els anys i a més a més, ara tinc a la copa un raig del germà gran, del primer vi del celler, el Roca Bruixa, i el cert és que no té res a veure amb aquell Noray. En aquest cas, el cupatge sí que es correspon més amb els estàndards prioratins: 75% garnatxa i 25% sirà, amb una criança de setze mesos en bótes molt grans, de 400 litres. S’ha de dir que també ha canviat el Noray, que en el de la collita 2007 anuncia 60% garnatxa negra, 20% cabernet sauvignon, 10% carinyena, i 10% sirà, un cupatge també més representatiu de la tradició local.

En aquest Roca Bruixa, el color és de robí, d’intensitat mitjana, no gaire fosc per ser d’on és. A les aromes es nota que s’ha triat bótes grans per madurar i afinar el vi sense carregar-lo gaire amb aromes de fusta i torrades: hi ha fruita fresca, maduixa, notes fines i lleus de sotabosc mediterrani, amb farigola i romaní, i només un punt especiat de vainilla. A la boca, és d’entrada suau i llaminera, fresca i fina, no gaire madura per tractar-se d’una garnatxa i només un tacte final una mica dur i assecant, fa pensar que encara li falta un temps d’ampolla per oferir el millor que pot arribar a expressar.

En tot cas, en nota que al celler han sabut reconduir els passos inicials i se n’han adonat que ja que tenen el privilegi de pertànyer a una denominació d’origen d’entre les més prestigioses del món, surt a compte fer un vi que la reflecteixi amb orgull.

Nou comentari