VadeVi
Rosats de barreja, més confusió per al consumidor
  • CA

Els rosats tenen poca fama entre els entesos i la seva vàlua queda deslluïda sovint a les crítiques vinícoles. Una qüestió que evidencia el divorci que hi ha en aquest camp concret entre els anomenats “gurús” i els consumidors finals als que ara se’ls afegirà un nou repte, el de saber si el rosat que estan prenent és el que sol anomenar-se un rosat de llàgrima o una simple barreja de blanc i negre.

Elaboradors i autoritats francesos ja han posat el crit al cel per la decisió de la comissària d’Agricultura, Mariann Fischer Boel, que defensa que es pugui barrejar vins blancs i negres per crear vins rosats argumentant que és una tècnica autoritzada per l’Organització Internacional del Vi i de la Vinya (OIV) i perquè, en cas contrari, els productors europeus quedarien “en desavantatge” davant els competidors extracomunitaris, principalment els països del Nou Món.

Que un vi rosat es fa a partir de la maceració curta d’un raïm negre és quelcom que pot semblar molt obvi per qualsevol que conegui el món del vi, però no tothom ho sap. Fins i tot n’hi ha que queden sorpresos de que això sigui així, segons explica Marta Milà, dels cellers penedesencs Mas Comtal, elaboradors d’un dels rosats més coneguts i consumits a la zona. Moltes de les visites que reben al seu celler pensen encara que un rosat està elaborat a partir de la barreja d’un vi blanc i un negre, cosa que no passa a Catalunya però sí que està autoritzat en altres zones vinícoles. De fet es tracta d’una pràctica reconeguda per l’Oficina Internacional de la Vinya i el Vi (OIV) i que té força adeptes a algunes zones del Nou Món.

A l’Estat Espanyol aquest mètode està explícitament prohibit per l’Estatut de la Vinya i el Vi que es va començar a aplicar l’any 2003 seguint disposicions europees que ara podrien canviar ja que la Comissió Europea vol que la barreja pugui ser utilitzada per tot tipus de vins, cosa que ha aixecat les protestes dels viticultors tradicionals europeus que recorden que un bon rosat es fa a partir de la maceració curta d’un raïm negre. Aquesta és la única manera “per aconseguir un rosat atractiu amb aromes a fruits madura” segons Marta Milà que veu la mesura com no massa positiva i recorda que podria anar en detriment de la qualitat.
[[frase]]
Altres productors de rosats, com Bodegas Torres reconeixen que “des del punt de vista enològic podria ser interessant pel color del vi, ja que possiblement es potenciï la copigmentació” tot i que afegeixen que “a nivell d’equilibri en boca dubtem molt que s’arribi als nivells d’un rosat elaborat pel mètode tradicional.”
La copigmentació és un reacció natural que es produeix a nivell molecular durant la fermentació alcohòlica i que reforça i enriqueix el color dels vins.

Experts dels països membres van aprovar fa algunes setmanes una proposta d’etiquetatge que diferenciarà el vi rosat considerat tradicional del que s’hagi elaborat mitjançant aquesta barreja tot i que la decisió final de tot plegat no es prendrà fins el aquest proper mes de juny. Des de la Comissió confien que la mesura pugui tirar endavant per no perjudicar els elaboradors europeus, especialment aquells que es dediquen al vi de taula, enfront els d’altres països.

Les DO en contra
Són diversos els estaments que ja han començat a opinar en contra de la possible autorització de la barreja. Per exemple la Confederació Espanyola de Consells Reguladors que va celebrar el passat mes d’abril la seva assemblea anual a València i de la que va néixer un comunicat contrari a les mesures que vol implantar la Unió Europea. La mateixa entitat ha publicat aquest mes de maig a la seva pàgina web www.cecrv.eu un manifest europeu en defensa del vi rosat en el que recorden que “el vi rosat és segurament el més antic de la humanitat: aquell que va sorgir de la maceració accidental d’alguns raïms negres oblidats al fons d’un recipient de fang”. Els Consells Reguladors consideren que la nova normativa europea fa que els rosats europeus estiguin en “perill d’extinció” i refermen la idea de que no existeix el vi rosat tradicional, sinó que existeix el vi rosat, alhora que han encetat una campanya demanat adhesions per al manifest.

Alguns consells, preveient l’aprovació de la normativa, ja han aplicat mesures per evitar el possible coupage. És el cas del Consell Regulador de la Do Penedès on el passat mes de febrer ja van aprovar les normes de verema d’aquest any que estableixen clarament que l’elaboració de vins rosats s’ha de fer a partir del raïm negre. El seu director, Josep Ribas, ha afegit a més que les mesures proposades “no tenen ni cap ni peus” i que “fa trenta anys que treballem perquè no es barregin i ara seria tornar enrere”. En cas que finalment s’aprovessin, Ribas recorda, però, que els reglaments dels Consells Reguladors poden ser més restrictius que la normativa europea.


Fins ara els rosats no es podien elaborar barrejant vins negres i vins blancs. Ara la UE ho permetrà FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa