Sicus Cartoixà Marí 2010
Celler: Sicus Terrers Mediterranis
Sense DO, elaborat a Bonastre (Baix Penedès)
Tipus: vi blanc jove
Etiquetat en català
PVP Aprox. 12 euros
Telèfon: 636 248 109
Correu electrònic: info@sicus.cat
Web: www.sicus.cat [/fitxatecnica]
Sicus Terrers Mediterranis és el projecte d’un jove viticultor, l’Eduard Pié. El celler es troba als baixos d’una casa pairal del s. XVIII on s’havia estat elaborant vins de les vinyes familiars des de fa més de 100 anys a Bonastre (Baix Penedès).
L’Eduard, que ja hi vinificava des dels 16 anys, va voler formar-se tan a nivell tècnic amb el grau superior d’enologia a Espiells, així com a sommelier per a tenir una visió global del vi. Amb aquesta sòlida base es va animar a reformar el celler familiar que sols elaborava vins a doll per a encetar una nova etapa amb vins embotellats sota la marca Sicus (del llatí siccus: sec, sobri, assedegat), que reflecteix el terrer sec d’on han nascut.
Bonastre es troba a uns 5 quilometres del mar en una petita vall encerclada pels contraforts del massís de Bonastre. La vinya té una clara influència marítima matisada per l’efecte refrescant de la muntanya i rep una bona insolació així com un important contrast tèrmic.
Antigament al municipi s’hi explotaven mines de ferro, de plom argentífer, pedreres calcàries i de guix, que són els principals components dels seus sòls que deixen empremta en els vins. La família conrea les seves 4 ha de vinya en ecològic, tot i que no ho posen a l’etiqueta.
Les varietats que cultiven de moment son cartoixà (xarel·lo), monastrell, macabeu i merlot. Encara que estan reempaltant els ceps de merlot amb altres varietats més mediterrànies com el cartoixà marí i la malvasia de Sitges.
Els vins que han tret al mercat son un merlot criança, un cartoixà marí (xarel·lo vermell) i un vi dolç natural de cartoixà amb 380g/l de sucre.
El cartoixà marí és una mutació de la varietat xarel·lo que es caracteritza per la coloració vermellenca del raïm només quan ha rebut una bona insolació. Per això és molt important despampolar el cep perquè les fulles no facin ombra als gotims. El raïms d’aquesta varietat de moment provenen de la vinya d’un amic del municipi veí de Bràfim, tot i que aviat podrà elaborar els que ha reempaltat.
El cartoixà marí necessita una vinificació especial amb una maceració pel·licular d’unes 45 hores a 3ºC per assolir que tant el color de pell de ceba com les aromes de la pell arribin al vi. A més per a donar-li més complexitat i cos, després de la fermentació fa un treball amb les mares fines del vi durant unes 4 o 5 setmanes al dipòsit d’acer inoxidable.
Al tast, podríem dir que és un vi blanc amb una lleugera coloració de pell de ceba que el fa molt atractiu i amb una bona presència de llàgrima pels 12 graus que té. En nas és fragant, molt net i delicat, amb notes cítriques de caramel de mandarina, flors blanques, de garriga, d’avellana i pebre blanc. A la boca és llaminer, amb el cos i estructura pròpies de la xarel·lo. Fresc, untuós i amb un final sec que convida a seguir-ne bevent.
Anna Casabona és sommelier del Rebost-Vinoteca de Valls
EL CARTOIXÀ MARÍ O XAREL·LO VERMELL ÉS UNA VELLA VARIETAT GAIREBÉ OBLIDADA FOTO: REBOST-VINOTECA DE VALLS