Sol i Serena, Vimblanc de Vinebre: recuperant tresors

Un vi de panses elaborat amb macabeu que es deixa deshidratar damunt de taules, ben escampat, al ras durant uns deu o dotze dies

Sol i Serena

Vimblanc de Vinebre

Celler Molí de Rué

Sense DO

Pvp. Aprox. 20 € (50cl.)

Etiquetat en català

Tel. 977 405 782

Web: www.facebook.com/moliderue

Després de cinc anys de recollida d’informació a través de fonts orals locals i d’investigació, Molí de Rué, un celler i molí d’oli amb més de cent anys d’història, ha recuperat l’elaboració del vimblanc, del que n’ha embotellat una edició limitada de només 635 ampolles amb el nom de Sol i Serena.

Tradicionalment, el vimblanc de Vinebre (Ribera d’Ebre) s’elaborava per a consum propi a la majoria de cases de la població i se servia com a vi de postres per a les grans ocasions. En el cas del Vimblanc Sol i Serena, que ha fet l’enòloga Noemí Poquet, de la quarta generació de la família Poquet al capdavant del celler, es tracta d’un vi de panses elaborat amb raïms de la varietat macabeu, curosament seleccionats i que un cop veremats, es deixen deshidratar ben escampats damunt de taules, al ras durant uns deu o dotze dies, depenent de la climatologia de l’any.

Amb aquesta deshidratació s’aconsegueix concentrar molt el sucre natural del raïm, que en arribar al contingut que l’enòleg considera correcte, es derrapa i premsa. És a partir d’aleshores que comença la fermentació, que es produeix lentament, atès que l’alt contingut de sucre fa molt feixuga la tasca dels llevats, i s’allarga durant més de trenta dies fins que el procés s’atura de forma espontània, amb nivell d’alcohol de només 9,5%Vol. Aleshores comença una criança en bótes de roure francès pel mètode de soleres, en que el vi nou de l’any es va afegint a vins més envellits.

El Sol i Serena és de color d’ambre. Les aromes són d’orellanes, panses i figues seques, amb un toc d’avellana torrada procedent de la criança en bóta. A la boca és molt dens i dolç, amb gust de melmelada de préssec, però manté encara un punt d’acidesa que el fa fresc i poc embafós. Convé, això sí, consumir-lo fresc, i així es podrà gaudir d’una joia enològica feliçment recuperada.

Nou comentari