No sabem que va induir Joan Laporta a ruixar-se el cap i les espatlles amb xampany francès en lloc de amb cava català.
Potser és que considera el cava català massa bo per llençar-lo o és que potser té informació privilegiada sobre les virtuts de l’escumós francès per al cabell.

En tot cas, per aquestes festes sembla que per fi s’ha despertat una mica el sentiment que cal consumir productes catalans.
Els lots i regals de Nadal són un percentatge important del consum anual de caves, vins i altres productes gastronòmics i amb campanyes com “Aquest Nadal, tasta Catalunya”, organitzada per la Generalitat a través del portal Gastroteca.cat, s’ha ofert la possibilitat a les empreses interessades de trobar lots, cistelles i regals elaborats amb productes autòctons. El millor del cas és que les empreses que elaboren aquests lots poden començar a veure com un valor afegit i un argument comercial complementari el fet de treballar amb aquests productes locals.

Recordo amb tristor que fa anys vaig participar de la confecció d’uns lots que una gran empresa d’assegurances catalana –ja desapareguda- enviava als seus clients. Era una campanya important en la que es van enviar més de tres-mil lots de sis ampolles de vi.

Finalment, aquesta empresa va triar un lot composat per dues ampolles de cava –català, esclar- dues ampolles de vi negre de la Rioja i dues de blanc de Rueda. Quan els vaig preguntar quin era el motiu que induïa una empresa catalana, amb seu a Barcelona, a regalar productes forans als seus clients, la resposta va ser que no volien ofendre ningú i que molts d’aquests lots anaven adreçats a clients de la resta de l’Estat.

Ofendre, deien.

El curiós del cas és que aquesta empresa no va considerar que podia ofendre els seus clients catalans –la majoria, per cert- regalant-los-hi productes forans.

O que pensessin que una ampolla de Rioja no té capacitat d’ofendre un madrileny, per exemple, però una ampolla dels Costers del Segre sí. Esclar que en aquest darrer raonament, per il•lògic que sembli, segurament tenien raó.

Seguint aquesta filosofia, per no ofendre’ns, les empreses de la resta de l’estat ens haurien de regalar a nosaltres productes catalans.

Però jo segueixo trobant d’alló més lògic que una empresa gallega em regali vi gallec, o que una empresa castellana em regali vi castellà.

I que una empresa catalana, em regali productes catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa