Valldosera Subirat Parent Brut Nature: el cava excepcional

El Valldosera Subirant Parent és l’únic cava monovarietal d’aquest raïm. Foto: Finca Valldosera

Valldosera Subirat Parent Brut Nature

DO Cava

Pvp. Aprox: 18-20 €

Etiquetat en català

Tel. 938 143 047

Web: www.fincavalldosera.com

Segons el Diec, excepcional vol dir: “Que fa excepció, que no és comú” o bé “Que és superior al terme mitjà”. Doncs bé, aquest adjectiu defineix el cava Subirat Parent de Valldosera especialment per la primera accepció, tot i que la segona també li escau.

El nom, Subirat Parent, fa referència a la varietat de raïm amb que està elaborat al 100%.

I què és aquesta varietat tan poc coneguda? Això és el que em preguntava jo quan fa quinze anys començava en el món del vi i vaig llegir que juntament amb el macabeu, el xarel·lo i la parellada, és una de les varietats autòctones autoritzades per la DO Cava.

En preguntar a diversos enòlegs, em van explicar que és la varietat que en castellà s’anomena malvasía riojana , i que estava autoritzada perquè fa anys n’hi havia pel Penedès i el Garraf, però que ja estava pràcticament extingida.

I vet aquí, que anys després, alguns cellers que han entès el valor de recuperar el patrimoni de varietats de raïm autòctones, la tornen a emprar.

Són (i si me’n deixo cap, m’agradaria que m’ho féssiu saber,) Caves Llopart, Agustí Torelló Mata i Jané Ventura, però tots en fan vi tranquil, i només Vilarnau n’està fent proves per a cava.

Així doncs, de moment aquest escumós de Valldosera és únic. I no només com a qüestió tècnica, sinó que realment és absolutament diferent i recognoscible.

El color avisa que estem davant un cava especial: és groc daurat intens, diferent de l’or vell dels caves més envellits (té 18 mesos d’ampolla) i molt més intens que el dels caves joves. A les aromes hi ha ametlla verda, fruita confitada, mango i deixos de pa calent, però destaca especialment per les notes de flor de lliri, intenses i marcades.

A la boca la bombolla és fina, el vi té gruix i estructura, i és sec, molt sec. És un gran cava per acompanyar àpats sencers… i per als qui busquin l’originalitat sense haver de deixar de banda la tradició.

Nou comentari