Per fer vi de gel, el raïm es verema tardanament, quan les baixes temperatures han glaçat l’aigua que hi ha als grans de raïm. Aleshores es premsa suaument, encara a temperatures sota zero, amb el raïm glaçat, i el que se n’extreu és un most molt concentrat en aromes i sucre, mentre que l’aigua gelada queda amb la pellofa. La fermentació dura molt més del que és habitual per l’alt contingut de sucre del most i per les baixes temperatures de l’hivern i s’allarga durant mesos. Són vins dolços, àcids, molt aromàtics i cars.

Ja fa anys que els penedesencs Caves Gramona i més recentment Ca n’Estella fan vins de fred. Al Penedès el que fan és congelar amb neu carbònica el raïm per simular les condicions que hi ha als indrets on se n’elabora de manera natural: Suïssa, Alemanya, Alsàcia o el Canadà, i a partir d’enguany la Cerdanya. Caves Gramona elabora dos vins de fred, un fet amb un cupatge de riesling i moscat i un altre monovarietal de gewürztraminer.


Vi de gel monovarietal de gewürztraminer FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa