VadeVi
XII Subirat Parent 2012, Col·lecció terrers: demostrant la salinitat de la Serralada Prelitoral
  • CA
XII Subirat Parent 2012
Celler Agustí Torelló Mata (ATM)
DO Penedès
Preu aproximat: 8,5-9 euros
Etiquetat en català
Vi procedent de l’agricultura ecològica, certificat CCPAE
Tel. 93 891 11 73

Consultant el llibre “Wine Grapes” de Jancis Robinson, Julia Harding i el genetista José Vouillamoz, on ens expliquen unes 1368 varietats de raïm, a la subirat parent l’anomenen originàriament “alarije”. D’aquesta manera se la cita per primera vegada a Extremadura, en els textos de Gabriel Alonso de Herrera del 1790 i la descriuen com: “les “alarixes” que creixen en ceps alts, igual que la varietat “albillo”… donen un gotim de color rossenc-vermellós, i atreuen molt a les abelles”. Quan li realitzen l’anàlisi d’ADN, Vouillamoz i Robinson l’associen amb la subirat parent, com a resultat de l’encreuament de dues varietats: la “gibi”, antigament cultivada a l’Estat i al sud de França, i la “planta nova” (o “torrozón”) procedent de València. I també es diu que probablement la “gibi” sigui la mare de la pedro ximenes (Vargas et al. 2007), així que podem dir que la subirat parent i el pedro ximenes serien germanastres…

Després d’aquests embolics de família, encara hi ha un altre sinònim amb què es coneix la subirat parent, el de “malvasia riojana”, que poc té a veure amb la malvasia de Sitges o altres tipus de malvasia més conegudes. A la Rioja, també hi tenen 70 ha. plantades. Però és a Catalunya on realment es vol reintegrar la subirat parent, i de moment, és on més hectàrees hi ha, unes 90 ha., sobretot recuperant-la a les zones de Tarragona i el Penedès.
A ATM, tenen una col·lecció de terrers que va des de la serralada litoral a la prelitoral passant per la depressió del Penedès, i a cada zona hi cultiven una varietat local, bé el macabeu, el xarel·lo, i també la subirat parent. Per aquesta darrera, Agustí Torelló troba que el terrer on s’expressa millor és la serralada prelitoral, que dóna vins amb molt bona expressió mineral, i fins i tot, s’aprofita aquesta característica per a elaborar caves. La serralada prelitoral està composta per pissarres i arenes silíciques, amb una estructura granular, una mescla que aporta un caràcter salí molt interessant als vins del celler.
El XII Subirat Parent 2012 és un blanc jove, procedent de viticultura ecològica, elaborat realitzant una maceració pel·licular en fred i una fermentació lenta en dipòsits d’acer inoxidable a 16°C durant 21 dies, per extreure’n tot el potencial aromàtic de la varietat i el terrer, buscant la tipicitat per comunicar-la a la copa.
I de la teoria a la pràctica: un cop servit aquest vi té un color groc pàl·lid, molt clar i brillant, ja que es tracta d’un blanc jove. Al nas, ens recorda aromes de flors blanques i notes de fruita blanca, meló madur. En boca, té una entrada fresca, amb els sabors de la fruita blanca i de cítrics. Hi destaca la mineralitat, sí. Amb el seu punt de sabors salins, el fa un vi molt agradable i, amb una acidesa equilibrada, ATM ens ofereix un vi molt viu i refrescant, ideal per acompanyar plats de marisc i entrants freds.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa