VadeVi
Els 10 manaments que ha de conèixer tot bon amant del vermut

Avui és diumenge, el dia del senyor per alguns, el del vermut per a d’altres. O el de totes dues coses, perquè tampoc cal excloure a res ni a ningú. La cosa és que ens hem llevat inspirats, i hem volgut reescriure els deu manaments, de manera que ens marquin pautes per aquells de nosaltres que gaudim prenent i compartint un bon got de vermut.

1. Estimaràs el vermut per sobre tots els aperitius.

El vermut és una beguda natural, és un vi aromatitzat d’herbes, amb sabors amargs i dolcencs. Segons ens agradin més amargs o dolços, hi ha un estil per a tothom, des d’extrasecs a dolços, blancs, rosats o negres.

2. No demanis un Martini com a genèric.

Escull el tipus de vermut que t’agradaria tastar i descobreix les diferents marques artesanes de vermuts. Reus és el bressol del vermut, i per tot arreu de Catalunya beuen d’aquesta tradició. Vermuts de l’Empordà, de la Terra Alta, d’Alella, del Bages, del Priorat… N’hi ha per triar i remenar.

3. Santificaràs el got.

No et serveixis el vermut en un got de tub. La millor opció és un got amb la boca ampla perquè un parell de glaçons hi càpiguen bé, se li pugui afegir una mica de sifó (o altres begudes) i, sobretot, per gaudir de les aromes i deixar-se sorprendre pels records.

4. Honraràs la llimona i la taronja.

A la fórmula d’elaboració del vermut hi figuren els cítrics i són part de l’essència del vermut. Pels vermuts blancs, la sintonia amb la llimona és espectacular. I amb els negres, una pela de taronja per donar-li un toc extra d’amargor i intensitat.

5. El vermut se serveix ben fred.

El vermut millora amb la frescor i és més refrescant. Cal recordar que és una beguda té entre 15º i 20º d’alcohol, i amb una mica de temperatura, la seva textura serà més suau i fluida.

6. Si es vol afegir gel, que sigui de qualitat.

Si el serveixes amb glaçons que siguin sòlids i grossos. Un glaçó dèbil s’aigualirà ràpid i li restarà força al vermut. Els de gasolinera són una bona opció, grans i gruixuts. El bon glaçó és aquell que sona esquinçant-se, però sense trencar-se quan se li afegeix el vermut.

7. No millora amb el temps.

Tots els vermuts embotellats estan fets per consumir-se quan es troben al mercat. Encara que passin anys, no augmenta la seva qualitat com el bon vi. Al contrari, perden intensitat.

8 No llencis el vermut quan sobri de l’ampolla.

Al contrari que el vi, el vermut es conserva bé un cop obert si es tapa i es conserva a la nevera. Pot durar mesos.

9. No diràs mentides ni falsedats de l’origen vermut.

El vermut no és un vi que ha sobrat d’una anyada vella o un vi picat. És un producte de qualitat, que s’elabora amb un procés específic i amb uns ingredients naturals i exclusius. Fer un bon vermut és un ofici que necessita coneixements d’enologia, botànica i espirituosos.

10. Mai diguis mai a un vermut.

Encara que no te’l beguis, és una de les tradicions socials més arrelades de casa nostra. Motiu de reunió amb els amics, la família i la bona taula i sempre ben acompanyat de patates xips, olives, anxoves i mil d’altres productes d’aperitiu.

Davant les lleis divines, qui renegaria d’una bona copa de vermut?

Més notícies
Llistat complet dels millors vermuts de Catalunya de 2023
Comparteix
Són el resultat de la novena edició dels Premis Vinari dels vermuts 2023
Vermut Casals | Foto: F.T.
Una recepta antiga inspira el primer vermut fet amb una varietat ancestral
Comparteix
'Juan Torres Master Distillers' entra en la categoria de vins aromatitzats amb 'Casals', una proposta pensada per a brillar en cocteleria
El vermut és un producte que s'elabora en diversos punts de Catalunya i que celebra també tradició al voltant de la taula
La ‘reinesenca’ del vermut lleidatà
Comparteix
Aquesta beguda està renaixent amb força en els darrers anys i ja són un bon grapat de cellers de Costers del Segre els que s'han animat a treure'n alguna referència

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El primé mandamén, dons , que sigui catalá i rapublicá, dons a maig 14, 2018 | 08:12
    El primé mandamén, dons , que sigui catalá i rapublicá, dons maig 14, 2018 | 08:12
  2. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a maig 14, 2018 | 11:14
    Pako Jones Menda maig 14, 2018 | 11:14
    Catalunya, no seria el mateix sense el vermut.
  3. Icona del comentari de: ¡Viva el vermut! a maig 15, 2018 | 21:10
    ¡Viva el vermut! maig 15, 2018 | 21:10
    Detrás de las frases más inspiradas de nuestro nuevo President Quim, se adivinan litros y litros del vermut.
  4. Icona del comentari de: Anònim a juliol 30, 2023 | 17:44
    Anònim juliol 30, 2023 | 17:44
    Molt interessant.
  5. Icona del comentari de: Joan Montserrat a juliol 30, 2023 | 17:44
    Joan Montserrat juliol 30, 2023 | 17:44
    Molt interessant.
  6. Icona del comentari de: joanmontserrat55@gmail.co a juliol 30, 2023 | 17:45
    [email protected] juliol 30, 2023 | 17:45
    M agrada per aprendre'n més.
  7. Icona del comentari de: Marc a juliol 31, 2023 | 20:47
    Marc juliol 31, 2023 | 20:47
    Vaja vaja, destrossar un vi amb gel a dins...... No per corrent, és el millor! Volem un vermut fred, for-li nevera!!! I la taronja, si és negre, només la pell per contrastar l'àcid amb el caramel! Una mica de rigorositat recony!

Respon a ¡Viva el vermut! Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa