La segona edició del congrés internacional Cava Meeting de la D.O. CAVA ha reunit, durant dues jornades exitoses, els prescriptors mundials del vi més influents en una trobada que s’assenta com la cita ineludible de l’escumós de qualitat. L’esdeveniment s’ha celebrat entre les vinyes del Cava, al marc incomparable de la Font de la Canya, a pocs metres del jaciment arqueològic ibèric considerat el bressol de la vitivinicultura a Catalunya. Un centenar de convidats vinguts d’arreu del món han realitzat una immersió en el món dels Caves de Guarda Superior, el cim de la piràmide qualitativa del Cava, a través de tastos inèdits, ponències, taules rodones i visites a destacats elaboradors.
Durant el congrés s’han tastat més de 200 referències de 65 cellers, s’han servit prop de 5.000 copes i s’han visitat 26 caves i les seves vinyes. En total, 28 ponents han exposat les seves recerques i visions sobre el present i el futur del Cava. El showroom ha comptat amb 66 elaboradors, tots amb Caves de més de 18 mesos de criança. Els debats i tastos s’han centrat en el mètode tradicional, els Caves de llargues criances, els Caves de vinya i els Elaboradors Integrals, un segell que ja suma 16 cellers. El comitè assessor ha estat format per Sarah Jane Evans, Pedro Ballesteros, Ferran Centelles, Ramon Francàs i María Naranjo, amb la conducció de la periodista Yolanda Ortiz de Arri.

El president del Consell Regulador, Javier Pagés, ha destacat que el Cava és un “vi històric, amb 150 veremes a les seves espatlles”, vinculat al territori, les tradicions i les varietats locals, així com a un mètode exclusiu de poques regions del món: el mètode tradicional. Pagés ha ressaltat la importància de comunicar la qualitat dels Caves de Guarda Superior i de mostrar un camí que, sense perdre identitat, mira cap al futur mantenint les arrels i representant l’estil de vida mediterrani. El president de la Do Cava també s’ha adreçat als moment intensos que s’estan vivint en el sector dels escumosos, amb el creixement d’empreses vitivinícoles fora de la Denominació d’Origen, però que elaboren escumosos catalans. Pagés ha buscat reafirmar el futur del cava, així com recordar als seus que cal anar de bracet: “Serem molt més si anem units i treballem sense parar. El cava no ha de tenir por”.
