Un manuscrit original trobat al celler, signat per Josep Mata i Capellades i datat el 1924 on detallava tots els cellers on anava a degollar “per hores” ampolles d’escumós i que clou amb la frase Desde 1924 trabajo en asuntos de champán y experimentos, ha estat el document que Recaredo ha agafat com a punt de partida de la seva història. En aquells temps, Mata i Capellades compaginava el futbol professional, jugant al Centre d’Esport Sabadell, amb l’ofici de degollador d’ampolles de vi escumós, que era una de les seves passions. Josep Mata i Capellades va anomenar a les seves caves, Recaredo, en homenatge al sobrenom que es coneixia al seu pare, Recaredo Mata Figueras. Avui, cent anys després, Recaredo celebra aquesta efemèride.

Els actuals responsables del celler estrenen la celebració del centenari | Foto: Recaredo

Amb motiu del centenari, el celler de Sant Sadurní d’Anoia -és un dels pocs grans cellers que resta dins del nucli urbà- ha fet tot un seguit de reformes a les seves instal·lacions, destacant el nou celler d’elaboració i criança dels vins tranquils i el trasllat de l’espai enoteca, on guarden el fons d’anyades antigues -unes 15.000 ampolles- des del celler de criança al subterrani de la casa familiar dels Mata Casanovas. És també en aquest espai, que per accedir-hi s’ha de travessar una imponent porta on al seu bell mig es pot llegir la frase fundacional citada anteriorment, on s’ha col·locat l’obra original que l’artista gràfic Alexis Rom ha creat especialment pel centenari del celler i que sintetitza perfectament a través de les diferents tècniques del llenguatge gràfic, els cent anys d’història del celler.

També s’ha habilitat un espai al celler de criança per fer-hi un espai museístic, en principi efímer perquè només està previst que es pugui visitar fins a finals d’any, on s’exposen fotografies, cartells publicitaris i altres objectes que defineixen la història de la família i el celler. Entre ells destaca la maleta que conté sis ampolles originals i històriques del celler amb la que el fill del fundador, Antoni Mata Casanovas, viatjava per vendre els escumosos. També hi ha un espai dedicat a la importància de les dones de la família en l’esdevenir del celler.

De l’obra gràfica d’Alexis Rom, se n’han derivat les 1.500 etiquetes, cadascuna d’elles única, que porten les 1.500 ampolles en format màgnum de l’escumós que s’ha creat per commemorar el centenari de Recaredo. El Màgnum Centenari és un escumós de l’anyada 2018 elaborat a partir d’un cupatge i un vi d’expedició barreja dels grans escumosos de la casa, el Serral del Vell, el Reserva Particular i el Turó d’en Mota. Cada ampolla té un cost de 95 euros i només es pot adquirir al mateix celler.

Corpinnat Homenatge a Josep Mata i Capellades 2004 | Foto: Recaredo

Amb motiu del centenari, també s’ha presentat un segon escumós. En aquest cas, la segona i la tercera generació de la família ha volgut fer un homenatge i recordar la figura del fundador del celler Josep Mata Capellades. L’escumós Corpinnat Homenatge a Josep Mata Capellades 2004 és un cupatge de vinyes velles de macabeu i xarel·lo plantades a la zona nord-oriental de l’Alt Penedès, al voltant del Coster del riu Bitlles. Surt al mercat amb una criança de 224 mesos (18 anys i 8 mesos) en una edició única i limitada de 2.850 ampolles, totes numerades, amb un preu de 275 euros per ampolla.

Ton Mata, tercera generació de la família Recaredo explica que “aquest Corpinnat representa l’essència de Recaredo, que es basa en el respecte per la terra i en la consciència per la memòria de les persones”. I el descriu: “després de 224 mesos de criança presenta una acidesa fresca i equilibrada amb una bombolla molt ben integrada, revelant la capacitat de transmetre la complexitat d’un gran vi escumós de criança extrema que no renuncia a la frescor ni a l’expressivitat del pas del temps”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa