El celler Vega Sicília de Valbuena de Duero, ubicat a la milla d’or de la Denominació d’Origen de la Ribera del Duero, planeja tancar el cicle amb la plantació i gestió forestal d’una roureda pròpia, així com sureres per a l’obtenció de suro natural d’alta qualitat. Tant la roureda plantada a la finca, com les sureres que hi ha a diferents punts trigaran molts anys a estar productius, però el factor temps és relatiu si parlem d’un projecte que es va iniciar el 1864.
Amb taller de botes propi i tonelers de tercera generació, la fusta de roure americà i francès és un dels factors de qualitat determinant de les referències Valbuena 5, Único, i Único Reserva Especial que configuren la família de vins de Vega Sicília.
“El roure americà que arriba al taller de botes del celler procedeix dels estats d’Ohio i Kentucky. Un cop arriben els llistons de roure, abans d’esculpir-hi els taulons de les botes, aquests romandran dos anys a la intempèrie. I dos més a l’exterior, però sota cobert”; en un procés que s’anomena assecat de la fusta expliquen responsables del celler. “En el cas del roure francès, ho adquirim ja sec”, expliquen les mateixes fonts.
A banda d’una gran quantitat de botes de criança, la major part de 225 litres; Vega Sicília també compta amb 19 foudres de 10.500 litres de roure francès on fermentaran els vins base del cupatge del Vega Sicília Únic. Uns dipòsits que es refan cada quatre o cinc anys, aproximadament, perquè estiguin en perfectes condicions d’ús.
La resta dels mosts fermenten als més de 60 dipòsits d’acer inoxidable que allotja la sala de vinificació amb capacitat per a 4.500, 8.200 o 10.500 litres. Una sala on la tecnologia es reconcilia amb la tradició del roure. Control de temperatura, cambres frigorífiques de recepció i refredament del raïm, sistemes de desplaçament per gravetat, una línia “sense fi” per a la descàrrega i el rentatge de caixes de raïm.

Vins de tradició, monovarietals d’ull de llebre i influència bordelesa
Des que el fundador del celler Eloy Lacanda plantà a Valbuena de Duero ceps bordelesos de varietats com el cabernet sauvignon, merlot o malbec per fer brandis, els vins de l’actual Vega Sicília han tingut una clara influència de Bordeus. Amb el raïm tempranillo o tinta fina (ull de llebre) com a principal protagonista dels seus monovarietals (s’entén com a monovarietal un vi que té un mínim del 85% d’una varietat concreta), aquest icònic celler encara compta amb petites aportacions de raïm merlot o cabernet sauvignon als respectius cupatges de Valbuena 5, Único o Único Reserva Especial.
Entre els factors de qualitat de la zona, destaca l’alçada de la vinya, entre els 700 i els 900 metres; i climatologia continental, amb rigorosos hiverns de descans vegetal i gran oscil·lació tèrmica del dia a la nit als mesos d’estiu. Donant lloc als vins frescos, fruitats i concentrats propis de la Ribera del Duero. La cultura d’empresa al camp i al celler; aporten el segell personal de la marca.
Vega Sicilia Valbuena 5 és un vi fresc, sedós, i elegant amb cinc anys de criança en botes de roure de 225 litres, posteriorment en tines de 20.000 litres i finalment, en ampolla. Un vi que destaca a la boca per la seva harmonia de fruites vermelles i negres, exuberants o llamineres, però alhora fresques. La fusta aporta una textura sedosa i un toc especiat.
Vega Sicilia Único compta amb raïm ull de llebre que des del primer moment de la verema ja estan destinades a vinificar-se per a aquest vi. Aquí la varietat internacional que acompanya la tinta fina serà el cabernet sauvignon. Però sempre en una petita proporció, que permet que l’Único continuï sent un monovarietal d’ull de llebre. Amb una criança de deu anys entre fusta de roure i ampolla; en aquest procés són clau les tines de 22.000 litres que durant molt de temps afinen els tanins de la fusta. Dotant el vi d’una estructura que us permetrà perdurar en un estat òptim durant dècades.
El cas del Reserva Único Especial és un vi elaborat a base de l’assemblatge de vins Único Reserva de diferents anys. Així aquest vi surt al mercat sense anyada com a reserva especial. Amb potser menor frescor que els seus antecessors, aquest vi guanya en complexitat a mesura que s’obre a la copa.

Marca, prestigi i ‘cupos’
La família Álvarez va agafar les regnes de Vega Sicília el 1982, des d’aleshores, el celler de Valbuena ha sabut cultivar una marca i guanyar-se un prestigi que molt pocs vins espanyols han aconseguit. Un valor que ha sabut traslladar al preu fent dels seus vins, uns dels millors pagats a Espanya. Amb la producció venuda de campanya a campanya, ha hagut d’imposar als distribuïdors un sistema de quotes, denominades ‘cupos’, que garanteixin la distribució entre els clients habituals dels seus vins.
És d’agrair la cura que Vega Sicilia té amb el mercat espanyol que representa el 30% de les vendes i on la companyia comercialitza els seus vins a un preu sensiblement més beneficiós per al consumidor. L’empresa també és propietària dels cellers i marques respectives d’Alión (DO Ribera de Duero); Macán (DOCa Rioja); Pintia (DO Toro); i Tokaj – Oremus (Tokaj, Hongria).