VadeVi
‘Arrels Penedès’ posa a debat el futur de l’agricultura penedesenca

L’Associació Arrels Penedès ha posat a debat quin és o hauria de ser “el futur de l’agricultura al Penedès”. Ha estat aquest dijous 26 d’octubre en el marc d’un sopar col·loqui que ha reunit una quarantena de persones al restaurant Arrels de Santa Margarida i els Monjos.

La trobada va donar veu a l’enòleg Agustí Torelló (AT Roca), i a Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA, i a aportacions que van fer es van alinear en l’intent de mostrar que el canvi climàtic és una realitat que demana importants canvis en la fenologia i en les necessitats d’aigua del conreu. Així i tot, insistien, aquests canvis “no són els únics que cal atendre, ni possiblement els més determinants”.

D’igual manera es posava sobre la taula la importància “la tipicitat del terroir, com la varietat, el sòl, agronomia o clima”, com a “característica determinant de la producció i en conseqüència de la resiliència del sector en l’espai Penedès i en productes nascuts al territori, alguns dels quals sota l’empara de la DO Penedès, DO Catalunya, DO Cava, Clàssic Penedès i Corpinnat.

Desequilibris entre costos de producció i preus de venda

El debat va ser molt ampli, intens, sempre posant de manifest la importància primordial del raïm, els diferents productes vínics que s’elaboren, el desequilibri entre el cost de producció i el preu de compra en la producció vitícola de la vegueria; la dificultat de tot plegat, que en la majoria de casos impossibilita disposar d’aigua pel reg de la vinya; i la importància de la diferència productiva, amb la necessitat de tancar cicles raïm/vi en un major nombre de cellers.

Treball col·lectiu, com a necessitat de futur

També s’ha parlat de la impossibilitat de plantar conreus alternatius a la vinya de seca que ofereixin el mateix valor afegit, així com la necessitat de valorar els recursos (sòl, aigua, biodiversitat, energia) com finits i, per tant, les necessitats que demanen per un tracte d’ús que valori la sobrietat i l’eficiència.

Com conclusió, es va apuntar que el Penedès tan sols podrà ser resilient al canvi global, i la seva derivada el canvi climàtic, si hi ha una proposta conjunta de futur dels diferents sectors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa