La sequera està tenint efectes que van més enllà de l’afectació a les plantes, finques i vinyes del Penedès. Si bé fa unes hores el Grup Henkell Freixenet anunciava un tancament d’exercici 2023 en positiu, les últimes informacions que afecten el present i futur de la companyia, especialment les que tenen seu penedesenca, passen per una situació una mica més compromesa.
Ho anunciava aquest mateix migdia: El Grup Freixenet ha sol·licitat un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, ERTO, per “força major” que afectaria fins a 615 persones de Freixenet S.A. i de Segura Viudas S.A.U i que s’activaria a partir de maig. Ho compartia la marca en un comunicat, on també anuncia que “la intensitat variarà en funció del període de l’any i de l’evolució de les causes que el motiven”.

La greu sequera fa estralls al Penedès
La mesura, implementada -diuen- “com un exercici de responsabilitat”, té com a objecte “garantir l’operativitat del negoci i preservar l’empleabilitat per poder fer front a causes externes i de força major provocades per la greu sequera“.
Malgrat tot, i segons ha compartit la companyia amb els seus proveïdors, “volem transmetre el nostre ferm compromís amb tots els proveïdors de raïm del Grup Freixenet”, diu la carta, “envers la pròxima verema i les que vindran, com hem fet sempre”. De fet, insisteixen que “és molt important per a nosaltres seguir treballant plegats per a poder revertir aquesta situació”. I rematen: “Us garantim que seguirem sent el principal comprador de raïm del sector del Cava”.
“Preocupació per la manca de raïm”
En aquest context, el co-CEO de la companyia, Pedro Ferrer, ja en parlava durant la presentació de xifres econòmiques en el tancament de l’exercici 2023. “Des d’Espanya afrontem aquest 2024 amb certa preocupació a causa de la incertesa provocada per la manca de raïm derivada de la forta sequera que ens afecta des del 2021 i amb especial afectació el 2023 a la zona del Penedès”. “Veient que la demanda mundial de cava està creixent i que no podem produir prou ampolles per satisfer-la adequadament a curt termini, la situació serà realment complicada a tots els nivells“.
La marca ja havia anunciat fa uns dies una primera mesura per pal·liar la manca de raïm en el seu territori d’origen: parlaven de l’ampliació de gamma amb un nou producte, el Freixenet Premium Sparkling Wine Cuvée de España, fet a partir de macabeu i chardonnay nascut fora del territori de la DO Cava, i que només es comercialitzarà, a partir de l’estiu, al mercat DACH (Alemanya, Àustria i Suïssa).
L’ERTO per força major és una mesura excepcional que s’emmarca en l’actual context de crisi provocada per la falta de raïm derivada de la forta sequera que afecta el sector des del 2021, amb especial afectació el 2023 a la zona del Penedès. La companyia ha iniciat el procés davant el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i l’ha traslladat a la representació social dels treballadors.