VadeVi
Catalunya incorpora dos nous vins de finca qualificada
  • CA

S’entén per vi de finca, dins d’una Denominació d’Origen, aquell producte que neix un entorn determinat, d’una extensió inferior a la d’un terme municipal, amb característiques pròpies, el nom del qual està notòriament lligat a les vinyes, de les quals s’obtenen vins amb característiques qualitatives especials, i que ha de comptar amb l’informe previ del consell regulador corresponent.

Amb aquestes paraules descriu la Llei 15/2002 de 27 de juny d’ordenació vitivinícola (DOGC núm. 3673, de 9/7/2002) el que significa aquesta categorització dels productes vinícoles de Catalunya. Una llei que quatre anys més tard, el 2006, es desplegava donant per estrenada la categoria amb el primer vi de finca: el Clos Mogador de la DOQ Priorat. Amb els anys, s’hi ha sumat onze vins més de diverses regions catalanes, fent un total de 12 vins de finca qualificada. L’històric ens serveix per actualitzar el marcador, ja que aquest dilluns 12 de desembre hi ha hagut dues noves incorporacions i una ampliació de parcel·la de finques ja reconegudes per aquest selecte club de vins del país.

Vinyes de Clos Mogador, al Priorat | Foto: celler

“Vins insígnia i icones d’un territori”

“Totes les regions de vi tenen els seus vins insígnia, vins icona de Catalunya”, comentava la directora de l’INCAVI Alba Balcells durant la presentació dels vins al Palau de Pedralbes de Barcelona. Ha destacat que aquests vins són un “vincle del sector amb el seu territori d’origen“, que aporten “prestigi i visibilitat, no només als cellers reconeguts, sinó a tota la regió vitivinícola que som com a país”. “Ens posicionen al món”, afegia. I feia menció a quatre elements imprescindibles, com la “vinya, viticultor, territori i celler“: “És imprescindible que tots anem plegats”, concloïa.

Per cert, que la directora de l’entitat de la vinya i el vi de Catalunya ha anunciat que l’entitat té previst incorporar, d’aquí al 2025, com a mínim un vi de finca de cada territori vitivinícola del país. Després d’avui, que s’hi suma la DO Empordà, falta per rebre la distinció vins emparats sota la DO Alella, DO Costers del Segre, DO Conca de Barberà i la DO Tarragona.

Representants dels vins de finca catalans, amb la consellera i directora de l’incavi | Foto: INCAVI

Els nous vins de finca, un de l’Empordà i un del Penedès

L’Avi Ton és un dels vins més icònics del celler Eudald Massana. Des del Penedès, treballen aquest producte que neix d’una vinya vella de xarel·lo de més de 75 anys, amb baixa producció i una elaboració que fermenta en bota. És, segons els elaboradors, un homenatge a l’avi, d’aquí el nom. Neix de vinyes pròpies d’agricultura ecològica ubicades a Subirats i el vi surt al mercat sota l’empara de la DO Penedès. I ara ja és vi de finca.

Finca d’Olivardots és el projecte que comparteixen Carme Casacuberta i Carlota Pena, mare i filla, des de l’Empordà. Ara, el seu vi Vd’O ha rebut la qualificació de vi de finca. Es tracta d’un monovarietal de carinyena negra que neix de la finca Hort d’en Joan plantada l’any 1909 sobre un sòl arenós i ubicada al terme municipal de Capmany, a l’Alt Empordà.

L’acte al Palau de Pedralbes ha permès també reconèixer públicament el Mas Edetària Selecció 2019, del celler terraltí Edetària, que va rebre la distinció en temps de pandèmia; i també per confirmar l’ampliació d’algunes finques ja reconegudes, com el que dona vida al 3.9 d’Abadal; a la Vinya La Scala 2016 de Jean Leon i el Clos Mogador 2019 del celler prioratí.

Els 14 vins de finca qualificada, amb les darreres incorporacions | Foto: Ramon Roset

Els vins de finca qualificada de Catalunya

  1. Vi de Finca de Clos Mogador (DOQ Priorat)
  2. Teixar de Celler Vinyes Domènech (DO Montsant)
  3. Vinya Le Havre de Jean Leon (DO Penedès)
  4. Vinya Palau de Jean Leon (DO Penedès)
  5. Vinya Gigi de Jean Leon (DO Penedès)
  6. Vinya La Scala de Jean Leon (DO Penedès)
  7. Finca 3.9 de celler Abadal (DO Pla de Bages)
  8. Arnau Oller d’Heretat Oller del Mas (DO Pla de Bages)
  9. Mas de la Rosa de Celler Vall Llach (DOQ Priorat)
  10. Clos Fontà de Celler Mas d’en Gil (DOQ Priorat)
  11. Coma Blanca de Celler Mas d’en Gil (DOQ Priorat)
  12. Vi de Finca Edetària de Celler Edetària (DO Terra Alta)
  13. L’Avi Ton, d’Eudald Massana Noya (DO Penedès)
  14. Vd’O, de Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa