VadeVi
Nou projecte de Xavi Garcia amb vins d’Alella i de Menorca
  • CA

És -i així ho ha estat en els darrers 20 anys- l’ànima d’Alella Vinícola. Però ara, el copropietari i enòleg de l’històric celler Xavi Garcia ha decidit fer un pas més i iniciar un nou projecte professional.

Tal com avança aquest dijous Papers de Vi, Garcia ha fundat Think Big Winery, una nova empresa amb la qual vol comercialitzar vins sota la marca Celler Marfil i que embotellarà productes nascuts a Alella i a altres regions vitivinícoles, com és el cas de Menorca, on de fet ja fa vi des de 2013. En un comunicat emès per la mateixa empresa expliquen que s’ha arribat a un acord amb les diferents parts implicades de La Vinícola que li permetran, també, adquirir les marques i gran part de l’estoc de l’històric celler cooperatiu.

Façana exterior d’Alella Vinícola | Foto: Alella Vinícola

Vins d’Alella i Menorca

El mateix comunicat entra al detall de les diferents marques que seguirà comercialitzant ara com a Celler Marfil. En el cas d’Alella, diu, se seguirà potenciant Marfil, Ivori o Vallmora ,“fent un pas més”, que té a veure en “donar tot el protagonisme a la parcel·la d’on surten els raïms”. “Tot i que Alella és molt homogènia geològicament, la topografia que condiciona el paisatge del territori origina diferents sòls en poca distància, donant lloc a una gran diversitat de terrers que cal embotellar en diferents vins i per tal que el públic els pugui conèixer”, explica Xavi Garcia.

D’altra banda, a la zona sud de l’illa de Menorca hi té plantades tres hectàrees de vinya en vas amb les varietats malvasia, macabeu i sirà que utilitza per elaborar un vi blanc i un negre. “Aquesta és la segona collita i la primera que vinifiquem, el raïm collit l’hem transportat i vinificat al celler d’Alella, els vins que sortiran al mercat a principis del 2023 no podran portar indicació geogràfica”. I entra al detall de l’origen. “La vinya està localitzada sobre un sòl originat a partir de roca carbonatada, amb unes condicions excel·lents per produir raïm de molta qualitat”, comenta. I afegeix, “hem decidit conduir la vinya en forma de vas per poder controlar molt millor la gestió de l’aigua i del vigor de la planta. Les condicions climàtiques a l’illa, molt més extrema que a Alella, acaben de donar una gran personalitat al vi”.

Xavi Garcia en una imatge a les vinyes d’Alella | Foto: E.V.

Impossibilitat de créixer a la DO Alella

L’enòleg apunta a la “impossibilitat de créixer en producció a la DO Alella, la falta de vinya i terrenys lliures al territori” com a causes que el fan buscar a altres regions vitivinícoles, malgrat de moment, vinificar-los al celler alellenc sense indicació geogràfica.

“Tots els vins tindran el control directe de des de la vinya fins a la taula, no podem dependre de terceres persones”, comenta. I tot plegat, “amb un objectiu que no és el d’arribar a comercialitzar grans volums perquè no volem ni en sabem, sinó produir raïm de qualitat suficient per als vins que volem oferir en el futur pròxim, petites elaboracions de parcel·les, molt cuidades i que tinguin el valor afegit que es mereixen”.

Segons el comunicat, el 40% de la producció es comercialitzarà exclusivament al canal HORECA, i el 60% restant s’enfocarà a l’exportació a països com USA, Alemanya, Bèlgica, Canadà, Japó, Corea del Sud, Xina i Vietnam.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa