VadeVi
Convocatòria oberta per a nous premis al patrimoni de pedra seca del Bages
  • CA

La Denominació d’Origen Pla de Bages ha obert una nova convocatòria del premi ‘Viu la Pedra Seca‘ per a continuar amb el seu camí en la preservació de patrimoni de pedra seca que hi ha en territori bagenc. Aquesta convocatòria fomenta precisament la rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca, reconeixent a més a més, la recerca, els projectes educatius i aquelles iniciatives que contribueixen a promoure i fer difusió d’aquest paisatge cultural que tant parla d’història. L’edició d’aquest 2023 s’ha presentat aquesta mateixa setmana a Oller del Mas, projecte reconegut amb el segon premi en la categoria Pedra Seca l’any 2022.

L’àmbit geogràfic de la DO Pla de Bages, on hi ha documentades més de 6.500 barraques de vinya, “té la responsabilitat de conservar aquest llegat cultural” que ha conformat la comarca amb més construccions de pedra seca de Catalunya. Així ho explica l’organització del concurs durant aquesta presentació, tot recordant també que la UNESCO ha reconegut l’art i la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial, subratllant “la seva integració harmoniosa amb l’entorn i el paper central que ha jugat en la configuració del paisatge local”.

Tines de pedra seca de la Vall de Flequer | E.V.
Tines de pedra seca de la Vall de Flequer | E.V.

El concurs: bases i premis

Fa 27 anys que se celebra el concurs de rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca al Bages i aquesta n’és la seva 11a edició. Gràcies a totes aquestes edicions, recorden, “s’han pogut recuperar nombroses construccions en pedra seca que contribueixen a mantenir el territori viu i el paisatge cuidat”. Sigui com sigui, en aquesta edició, que compta amb el suport d’entitats del territori relacionades amb la història i el patrimoni de la pedra seca com el Centre d’Estudis del Bages i el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, de nou la convocatòria crida a projectes amb base a dues categories:

  1. La categoria “Pedra Seca” destaca la rehabilitació física d’estructures construïdes totalment amb la tècnica de pedra seca, és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d’unió o amb el material que en aquell temps s’emprava: barraques de vinya, tines, marges i murs entre d’altres.
  2. En la temàtica “Pedra Viva” es donarà valor als treballs referents a la recerca, projectes final d’estudis, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de l’estudi, l’esforç per a la consecució del projecte, l’efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur.

Pel que fa als premis, hi haurà dos guardonats per categoria. En la categoria “Pedra Seca”, el primer i segon premi seran de 700 € i 400 € respectivament. I “Pedra Viva” premiarà el primer i segon classificat amb 400 € i 200 € respectivament. Les inscripcions estan obertes fins al 21 de juny de 2024 i els premis es lliuraran a principis d’octubre del mateix any.

Les bases i informació sobre la convocatòria es poden consultar a través d’aquest enllaç.

L’edició anterior, la de 2022, va premiar la recuperació de paisatge de pedra seca d’Oller del Mas, com hem avançat, i també l’Espai Pedra Seca entorn del Castell de Rocafort en la categoria de Pedra Seca. El jurat, a més a més, va voler reconèixer amb una menció especial per al Grup Roc & Roc per la rehabilitació d’una barraca de vinya a Can Vila d’Artés. Pel que fa a la categoria Pedra Viva, el projecte educatiu camí ramader de Marina presentat per l’Institut Escola Barnola d’Avinyó es va endur màxim reconeixement.

Paisatge recuperat de pedra seca i vinya a la finca d’Oller del Mas. Premiat amb el 2n premi Pedra Seca de l’edició 2022 | Foto: cedida

Oller del Mas: recuperant la pedra seca, valors de present i de futur

Oller del Mas se sent amb la responsabilitat de cuidar i preservar el paisatge perquè “representa tenir cura de l’entorn, dels boscos, els conreus i la biodiversitat. És un llegat i és condició absoluta que marca el futur a través de l’educació de les noves generacions”, comparteixen.

El projecte, que el mateix celler anomena “Arrels”, consisteix en diverses fases, aquestes de les quals han inclòs treure alguna part de bosc de pi blanc i recuperar totes les terrasses de pedra seca que permeten veure la riera de Cornet i la muntanya de Montserrat. Un procés que ha durat més de 5 anys i que s’ha fet en part gràcies a col·laboració dels Ajuts a la pedra seca a través de la inserció sociolaboral impulsada per Caixabank, Càritas Manresa i la mateixa DO Pla de Bages. Una vegada recuperat el terreny i la icònica barraca de vinya, s’ha pogut plantar de nou amb la varietat carinyena, en vas, i seguint les corbes de nivell per tal de minimitzar l’escorrentia.

Segons Frank Margenat, propietari i gerent del celler Oller del Mas: “Per nosaltres el projecte de recuperació de la història, el paisatge i les varietats autòctones és una prioritat absoluta, ja que creiem que el futur es basa en el passat, som com som gràcies a les vivències passades i tot el que ens envolta ens fa ser com som. Avui podem gaudir d’un paisatge únic on el respecte als nostres avantpassats és el que ens guia per millorar el nostre futur.”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa