VadeVi
Corpinnat se suma al clam contra la sequera, “estem amenaçats”

Aquest dimecres 14 de febrer es tramitava des del Penedès una comunicació oficial que demanava al conseller d’Acció Climàtica David Mascort respostes urgents -acompanyades de possibles solucions i fins i tot del càlcul de la necessitat d’aigua de reg- per a fer front a una realitat cada cop més difícil per a qui es dedica a cuidar la terra i fer vi al territori. Al clam, s’hi sumen ara els cellers de Corpinnat, que han emès un comunicat insistint en la complexitat de la situació i demanant algunes actuacions que han de permetre sobreviure a una regió vitivinícola històrica que, actualment, diuen “està amenaçada“.

“El canvi climàtic s’ha pronunciat al Penedès amb contundència“, denuncien, i la situació no sembla que vagi a millor, “les temperatures mitjanes continuaran pujant”, “plourà menys i pitjor” i “els episodis de sequera extrema es repetiran”, lamenten. I tot plegat, pot provocar que s’hagin fins i tot “d’arrencar vinyes”, amb la qual cosa, demanen, “serà imprescindible el màxim suport institucional (amb celeritat) i a tots els nivells perquè els viticultors puguin adaptar les seves vinyes a les noves i crítiques condicions climàtiques”.

Recorden la crisi de la fil·loxera de finals del XIX, que malgrat tot, va suposar “l’inici de la modernització de la viticultura”, apunten, i reivindiquen, alhora, que “el sector no pot caure en un catastrofisme paralitzant“. La seva petició és “treballar col·lectivament” per adaptar les noves plantacions de vinya, alhora que disposar “al més aviat possible” de reg per ajudar els ceps a sobreviure durant els episodis de sequera extrema.

“Al Penedès volem continuar elaborant vins escumosos de qualitat, sempre dins d’un marc mediambiental i socialment sostenible. Fa més de 150 anys que ho fem, i no volem deixar de fer-ho”, conclouen.

Terreny sec al Moll de Corçà, Ager, amb un nivell d’aigua molt baix al fons | Foto: Ignasi Gómez, ACN

Podeu llegir a continuació el comunicat sencer.

  • Que el Penedès és una terra excepcional per a l’elaboració de vins escumosos de qualitat seguint les pautes que estableix una viticultura exigent, sempre quan la natura proporcioni un règim de pluges suficient perquè el raïm acabi madurant correctament. 
  • Que el Penedès és de les poques regions vitivinícoles de la península Ibèrica on, fins avui, s’ha practicat una viticultura de secà que actualment està amenaçada.
  • Que el canvi climàtic, que molts viticultors del Penedès ja vam intuir a final del segle passat, s’ha pronunciat els darrers anys amb contundència. La primavera del 2020, les pluges anormalment abundants, van impedir la protecció correcta dels ceps i es va perdre gran part de la collita, especialment de raïm ecològic que requereix un major esforç. Aquesta situació d’excés d’aigua va donar pas a una tardor extremadament seca, que va ser l’inici d’aquesta sequera extrema a Catalunya que, al Penedès, s’ha expressat amb gran virulència.
  • Que les dades indiquen que les temperatures mitjanes continuaran pujant, que plourà menys i pitjor, i que els episodis de sequera extrema es repetiran. Però això no pot impedir que treballem de valent, amb la complicitat i suport dels organismes competents, per adaptar-nos, com més aviat millor, a la nova realitat climàtica.
  • Que venen temps complexos per a la viticultura penedesenca. S’arrencaran moltes hectàrees de vinya, de les quals una part, probablement, no es tornarà a plantar. Tot dependrà del compromís real dels viticultors i de l’adaptació de la normativa de la PAC a aquestes situacions anòmales que han patit alguns territoris. Durant aquest llarg i costós procés, que pot durar fins a quatre anys en l’escenari més optimista des de l’arrencada de la vinya fins al retorn de nou a la producció de raïm, serà imprescindible el màxim suport institucional (amb celeritat) i a tots els nivells perquè els viticultors puguin adaptar les seves vinyes a les noves i crítiques condicions climàtiques.
  • Que l’any 1887, la fil·loxera va arribar al Penedès amb efectes devastadors, però aquesta crisi va ser l’inici de la modernització de la viticultura. Amb la substitució de les varietats de raïm negre, predominants en aquell moment, per les varietats de raïm blanc (macabeu, xarel·lo i parellada), es va iniciar l’època més pròspera de la vitivinicultura penedesenca amb l’aprenentatge i especialització en l’elaboració de grans vins escumosos que avui compten amb un reconeixement internacional inqüestionable.
  • Des de CORPINNAT reivindiquem que el sector no pot caure en un catastrofisme paralitzant i hem de començar a treballar col·lectivament per adequar les noves plantacions de vinya amb l’objectiu d’aprofitar millor l’aigua de pluja i, simultàniament, disposar al més aviat possible de reg perquè els ceps sobrevisquin en períodes de sequera extrema per poder continuar elaborant vins escumosos de qualitat.
  • Al Penedès volem continuar elaborant vins escumosos de qualitat, sempre dins d’un marc mediambiental i socialment sostenible. Fa més de 150 anys que ho fem, i no volem deixar de fer-ho. Més clar, l’aigua!
Verema en un dels cellers de Corpinnat | Foto: Corpinnat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa