VadeVi
Corpinnat tanca una verema “duríssima”, però mira el futur amb optimisme

Tres anys consecutius d’estrès hídric, sumat a problemes amb el mosquit verd i algunes taques de míldiu han condicionat enguany la producció de raïm entre els cellers que formen part de la marca col·lectiva Corpinnat. Aquest dijous al vespre han presentat xifres de tancament de campanya que posen de manifest una significativa davallada de producció, passant de 5,9 milions de quilos el 2023 als 4,6 kg entrats aquest 2024, i això, malgrat haver incrementat el nombre d’hectàrees collides. De fet, segons compartia el responsable de Sabaté i Coca, Marcel Sabaté, amfitrió de la jornada, “la collita ha estat escassa” amb uns rendiments mitjans de 3.666 kg/ha, “un 40% menys del que consideraríem desitjable en un cultiu de secà, que s’aproparia als 6.000 kg/ha”, assenyalava. Pel que fa a aquesta producció, un 39% s’obté de finques pròpies i el 61% restant s’ha comprat a viticultors del territori, a un preu mitjà ponderat, asseguren, d’1,15 euros el quilo. “Si seguim a aquest ritme -recordant que el 2018 pagaven el quilo a 0,60 euros/kg- creiem que en 10 anys haurem apujat el preu el 100% del preu inicial“, apuntava Ton Mata, president de Recaredo i de la marca col·lectiva. I afegia, “de fet, estem segurs que hi arribarem”.

Tornant a la verema, ha estat, segons Sabaté, “una de les més llargues que recordo en trenta anys”, fins i tot, dirà, podríem parlar de “dues veremes en una“, pel fet d’haver arrencat i haver-se vist obligats a parar perquè la maduració era irregular en algunes finques i haver reempres a poc a poc la feina a la vinya. Malgrat tot, segons el viticultor, un “bri d’esperança” de cara al futur, que esperen amb optimisme gràcies a les últimes pluges que no només haurien de garantir la supervivència de la planta, sinó una recuperació tant en fusta com en quantitat de raïm. “No defensem la quantitat per sobre de la qualitat, però és necessari tenir un mínim de producció per fer viable el treball se secà“, justificava Marcel Sabaté. De fet, lligat a aquest punt s’han mostrat optimistes davant la constitució de la comunitat de regants del Penedès i Garraf, a la qual donen suport i que, segons el seu parer, ha de “permetre aconseguir la quantitat sostenible” de raïm.

La 3a Nit de Verema es va celebrar al celler Sabaté i Coca | E.V.

Preu mitjà per ampolla més alt de Catalunya: 11,58 euros

El president de Corpinnat Ton Mata aprofitava la convocatòria per compartir una radiografia de la situació actual de la marca col·lectiva. Insistia en el fet d’haver superat una “verema duríssima“, però d’haver-ho fet “mantenint intactes els requisits de Corpinnat”.

Mata ha posat sobre la taula diverses xifres a partir d’una anàlisi comparativa amb denominacions d’origen de Catalunya. “Si fóssim una DO, seríem la quarta catalana en volum de negoci, la vuitena en nombre d’ampolles i la primera en valor mitjà per ampolla”, que segons càlculs de l’entitat se situaria en 11,58 euros, preu de sortida del celler.

Feia, de nou, una crida perquè l’administració els tinguin en consideració com un actor i actiu més del vi català, recordant la falta de subvencions i de presència en taules sectorials al llarg de la seua trajectòria. “Corpinnat espera molt més de l’administració donada la seva important aportació al valor del territori”. I precisament en aquest sentit, ha volgut reforçar aquest “compromís” de les marques amb el territori. “Per sobre de requisits hi ha territori, perquè el territori és el primer requisit de tots”, concloïa el president de l’entitat, a la qual, per cert, esperen incorporacions “ben aviat”, sense apuntar quantes ni quines per raons de confidencialitat.

Documents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa