VadeVi
Disminueixen tant la superfície de vinya com el consum de vi al món

El sector de la vinya i el vi del món s’enfronta a “desafiaments difícils” per culpa, en part, dels efectes del canvi climàtic i per les pressions inflacionistes i la pujada de preus. Així queda recollit en les conclusions de l’informe que ha presentat aquest dijous 25 d’abril l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi, OIV, amb relació a aquesta indústria i fent valer dades de l’any 2023. El director general de l’entitat, John Barker, posava negre sobre blanc un seguit de xifres que mostren una clara tendència a la baixa tant pel que fa a la producció com al consum de vi. Per passos.

En primer lloc, la superfície de vinyes segueix baixant, reduint-se fins a 7,2 milions d’hectàrees, xifra que suposa una disminució del 0,5% respecte a dades de 2022. Una tendència a la baixa, diuen, que es va registrant per tercer any consecutiu i que prova el fet que s’estan arrencant vinyes en diverses regions de cultiu dels dos hemisferis, Nord i Sud. Barker assenyalava el fet que malgrat que hi ha molts països productors de vi al planeta, la major part de la superfície està repartida entre sis països, entre els quals, hi ha França, Itàlia i Espanya, sent aquest últim, l‘Estat espanyol, qui té registrada la superfície més gran amb 945. 000 hectàrees, seguida per França i la Xina.

Dona amb una copa de vi
Dona amb una copa de vi | Foto: iStock

La producció de vi més baixa des de 1961

Aquestes vinyes, compartia, han patit en l’últim any d’unes condicions climàtiques extremes -inundacions, pluges torrencials- i malalties fúngiques generalitzades, culminant en una producció mundial “històricament baixa” -tant a l’Hemisferi Nord com Sud- de fins a 237,4 milions d’hectolitres, que representa el 10% menys respecte a l’any anterior i la producció més baixa de vi des de l’any 1961 al planeta, segons recorda l’informe OIV. En aquest cas, França se situa al capdavant de la producció de vi del món, davant d’una caiguda important dels seus principals competidors, Itàlia i Espanya (amb un -23%), segons apunta l’informe.

Pel que fa al consum mundial de vi, el 2023 s’ha tancat amb una estimació de 221 milions d’hectolitres, reproduint també la tendència a la baixa de la resta d’indicadors: estem davant una davallada del 2,6% respecte a “xifres ja baixes” -diu OIV- de l’any 2022. En aquest cas, ho imputen a “l’augment dels costos de producció i distribució, impulsats per la pressió inflacionista” que va provocar un augment dels preus per als consumidors, que també s’enfronten per la seua banda, a un “poder adquisitiu reduït”. Tot i els reptes, puntualitzen des de l’OIV, “hi ha hagut alguns mercats que han mostrat resiliència”. En termes absoluts, el principal mercat consumidor continua sent els Estats Units, a qui segueixen França i Itàlia en segona i tercera posició.

Raïm negre | Foto: DO Catalunya

Rècord en el preu per litre

Per últim, i no menys important, el comerç del vi internacional ha estat condicionat “notablement” per l’augment dels preus. Se n’ha exportat 99 milions d’hectolitres (un -6% respecte a 2022) per valor de 36.000 milions d’euros. El principal país exportador és Itàlia (7.700 milions d’euros), tot i que França el supera en valor (11.900 milions d’euros). Espanya ha exportat durant el 2023 per valor de 2.900 milions d’euros. L’OIV celebra que tot i la davallada en quantitat “es compensa” amb l’increment de preu mitjà per litre, que “ha batut rècord de 3,62 euros el litre”.

Finalitzada la presentació de les xifres, Barker va fer una breu estimació preliminar de la darrera verema en la qual estan immersos els països productors de l’Hemisferi Sud. Insistint en el fet que estem davant dades “molt primerenques“, va parlar d’un increment del 5% de la producció mitjana degut, sobretot, a l’increment de collita en països com Austràlia (+21%) i Argentina (+20%). A Xile, en canvi, s’espera una davallada de la producció que podria superar el -10%.

Poc abans de finalitzar la presentació, el director general de l’OIV va referir-se als reptes als quals s’enfronta en l’actualitat el sector de la vinya i el vi del món. “El canvi climàtic és el més important i el més urgent“, assenyalava. D’aquí que insistís en el fet que “hem de treballar més que mai per a mitigar-ne l’efecte”.

L’Organització Internacional de la Vinya i el Vi està enguany preparant actes de celebració del seu centenari, que compleixen precisament aquest 2024.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa