VadeVi
La DO Catalunya crea un distintiu pels vins dels viticultors elaboradors
  • CA

Fa mesos que des de la Denominació d’Origen Catalunya treballen amb aquest horitzó i ara per fi han pogut presentar el nou distintiu que diferenciarà aquells viticultors que elaboren el vi de les seves pròpies vinyes. En el distintiu utilitzen el concepte “Catalunya vinyeró” i neix amb la vocació d’oferir la “màxima transparència i informació” als consumidors que trien productes amb DO Catalunya.

“Un viticultor elaborador, defineix Xavier Pié, president de l’entitat, és aquella persona que únicament elabora vi a partir dels raïms de la seua propietat”. Així ho ha compartit en el marc d’un dinar de presentació a premsa, celebrat aquesta mateixa setmana a la Taverna del Clínic de Barcelona. Un viticultor, afegia, “amb un ferm compromís vers el seu producte, entorn, paisatge i el seu consumidor”.

Aquest segell no és únic a Catalunya. La DOQ Priorat ja ho ha implantat, i de fet els assenyalen com a inspiradors de la proposta; també hi ha la DO Montsant, que ha creat distintius per diferenciar els vins segons qui els elabora. Aquest és, a més a més, un dels eixos de debat oberts en el marc de la nova Llei del vi català, que està aprovada però en procés de desplegament.

Xavier Pie és el president de la DO Catalunya | Foto: E.V.

Sigui com sigui, ja hi ha al mercat les primeres referències que han incorporat aquest terme en la seua producció vinícola. Són vins de Blancher, Mas de la Pansa i Pla de Morei, tot i que, segons la DO, hi ha altres cellers interessats, alguns dels quals en tràmit per poder incorporar aquest segell. “Som conscients que el sostre de cellers que s’hi podran adherir no és molt gran, insistia Pié, però volem insistir a donar valor a aquestes persones, si així ho volen, per sentir-se reconeguts amb la feina que fan”.

El Consell Regulador serà responsable de certificar els paràmetres de l’elaboració pròpia, identificant de forma individual, i en funció de cada anyada, les ampolles que podran vestir el segell del distintiu ‘Catalunya Vinyeró’.

Els vins de Mas de la Pansa, Pla de Morei i Blancher ja han incorporat el segell | Foto: E.V.

Un segon distintiu en camí: ‘Barcelona Sustainable Catalunya’

Aquest 2023, la Denominació d’Origen Catalunya també està esperant l’aprovació definitiva d’una altra distinció, en aquest cas, per distingir els vins amb valors sostenibles i ecològics. ‘Barcelona Sustainable Catalunya’ vol “posar en relleu el compromís mediambiental i de salvaguarda del paisatge dels cellers que s’emparin sota aquesta categoria“, expliquen des de la DO. Una iniciativa “puntera”, diran, que “dona fe del desenvolupament sostenible dels cellers, i que certifica que aquestes disposen de la verificació de càlcul de l’empremta de carboni, tal com recull la norma ISO 14.064-1”.

Els cellers que vulguin adherir-se a la marca ‘Barcelona Sustainable Catalunya’ també adquireixen el compromís de reduir progressivament abans de l’any 2030 les seves emissions anuals de CO2 al 50% respecte a les que emetien l’any 2008; així com a assumir com a mínim un 35% d’energia renovable autoproduïda i tenir una neutralitat climàtica de cara l’any 2050.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Infàmia lingüística a novembre 17, 2023 | 13:17
    Infàmia lingüística novembre 17, 2023 | 13:17
    Gal·licismes espantosos -"vinyeró" (!!), quan tenim els genuins "vinyater" o "vinyataire"- i anglicismes ridículs -"Barcelona Sustainable Catalunya" no s'entén en anglès, és una expressió que no vol dir res i que sona com si l'hagués traduït algú de primer curs d'acadèmia. Penós intent d'internacionalització terminològica, amb noms que volen ser "guais" i només són provincians. Nivell baixíssim, profunda inseguretat cultural. Som en mans d'indocumentats i anem pel pedregar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa